Buurtweg opnieuw afgeschaft met oog op procedureslag

© Tim Dirven

Coup de théâtre in het Eurostadion-dossier. De deputatie Vlaams-Brabant heeft de buurtweg nog eens afgeschaft. "Een daad van goed bestuur", zegt gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V) aan BRUZZ. "Onze eerste beslissing bleek juridisch onvoldoende onderbouwd. Waardoor we dezelfde beslissing opnieuw hebben genomen, maar dan beter beargumenteerd." De deputatie haalt zo de wind uit de zeilen van actiecomités die in beroep willen gaan. 

De buurtweg is een oude voetweg die over parking C loopt, en elke bouwvergunning onmogelijk maakt. Het was dan ook goed nieuws voor bouwheer Ghelamco dat de deputatie van Vlaams-Brabant de voetweg op 27 april afschafte. Daar dienden wel meteen enkele verenigingen en particulieren beroep tegen in bij Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V).

Maar sinds begin juni is daar geen nieuws meer over. Nu blijkt dat het dossier van de buurtweg nooit op het bureau van Joke Schauvliege is geraakt. De deputatie heeft nog maar net de buurtweg afgeschaft. Dat voor de tweede keer.

'Onvoldoende beargumenteerd'
"Op basis van de bezwaarschriften merkten wij dat onze eerste beslissing onvoldoende beargumenteerd was", zegt gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V) aan BRUZZ. "Daarom hebben wij twee weken geleden beslist om de beslissing in te trekken, en op datzelfde moment opnieuw de buurtweg af te schaffen. Ditmaal met een omstandigere motivatie."

De gevolgen hiervan zijn tweevoudig. Allereerst moeten de personen die al een bezwaarschrift hadden ingediend, dat nu opnieuw doen, tenminste als ze dat willen. Hun oude klacht is immers zonder voorwerp.

Maar ook op de nieuwe klachten heeft dit invloed. Doordat de deputatie op basis van de bezwaarschriften haar motivering heeft kunnen verfijnen, is het nu moeilijker voor de klagers om in beroep gelijk te krijgen. Dat was althans de bedoeling van de deputatie.

"We weten allemaal dat dit een juridische strijd is", zegt Dehaene", daarom dat we het zekere voor het onzekere pakken. Dit is eigenlijk een daad van goed bestuur."

Volgens de gedeputeerde is het intrekken en opnieuw nemen van een beslissing niet ongebruikelijk. "Dat gebeurt nog", zegt hij. "In dit geval kan het ook omdat er nog geen gevolgen waren. Men is bijvoorbeeld nog niet beginnen bouwen."

Vervolg
De deputatie heeft inmiddels de gemeente Grimbergen op de hoogte gebracht, die vandaag/donderdag de beslissing aan het gemeentehuis heeft aangeplakt. Betrokkenen die (opnieuw) klacht willen indienen hebben nu acht dagen de tijd.

"Wij zijn inderdaad op de hoogte", zegt Philip Fierens van het actiecomité Geen stadion op parking C. "We weten nog niet of we opnieuw beroep gaan aantekenen, dat bekijken we nog. Maar ik vind wel dat de wetten moeten gerespecteerd worden."

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?