Buurtweg Parking C: ‘EK 2020 halen onrealistisch’

© Jaspers-Eyers Architects

Het Eurostadionproject loopt nog eens vertraging op, omdat de vrederechter de buurtweg op Parking C erkent. “Dit kon allemaal vermeden worden. Het is wanbeheer,” zegt Arnaud Verstraete (Groen). “Wie nu nog zegt dat het stadion op tijd klaar geraakt, misleidt” volgens Johan Van den Driessche (N-VA).

De Nederlandstalige oppositiepartijen in het Brusselse parlement reageren geïrriteerd op het zoveelste obstakel in het dossier van het Eurostadion. De vrederechter in Grimbergen heeft geoordeeld dat de buurtweg op Parking C niet is verjaard door ongebruik. De gemeente Grimbergen moet een afschaffingsprocedure opstarten om de buurtweg op te heffen. Dat betekent uitstel voor de mogelijke uitreiking van een bouwvergunning.

“Het halen van de deadline voor het EK 2020 is onrealistisch. Wie nu nog zegt dat het stadion klaar geraakt, misleidt de bevolking,” zegt N-VA parlementslid en Brussels gemeenteraadslid Johan Van den Driessche fel. Een belangrijke reden voor de bouw van het Eurostadion, is de wens van het Brusselse stads- en gewestbestuur om in 2020 het Europees Kampioenschap voetbal te organiseren.

Van den Driessche klaagt over “een opeenstapeling van onderschatte problemen". Hij roept de betrokken politici – met name burgemeester Yvan Mayeur (PS), schepen Alain Courtois (MR) en minister Guy Vanhengel (Open VLD) – op om “eindelijk realistisch te communiceren”. Van den Driessche verwijst naar de belofte van Vanhengel dat er geen overheidsgeld naar het Eurostadionproject zou gaan, die vals bleek te zijn.

Wanbeheer
Ook parlementslid voor Groen Arnaud Verstraete zit de houding van het stads- en gewestbestuur in dit dossier hoog. “Voor mij is de belangrijkste overweging dat dit allemaal vermeden kon worden. De vertraging is louter te wijten aan het wanbeheer van de betrokken politici," zegt hij.

In tegenstelling tot Van den Driessche is Verstraete niet tegen de bouw van Eurostadion an sich. “Brussel, de hoofdstad van België, heeft een groot voetbalstadion nodig. Maar ik ben niet blij als ik zie dat overheidsmiddelen op deze manier worden gebruikt. De aanpak is niet meer van deze tijd: de bestuurders handelen niet transparant en amateuristisch," fulmineert Verstraete.

Het is een constante in het betoog van de oppositieleden: ze eisen meer transparantie. Minister Vanhengel zou geen inzage geven in het dossier en maakt een debat onmogelijk. Ook pleiten zowel Van den Driessche als Verstraete voor een atletiekpiste in het toekomstige stadion op de Heizel. “Ik roep op om de renovatie van het Koning Boudewijnstadion eindelijk op de agenda te zetten, met het oog op het EK 2020 én het behoud van de Memorial Van Damme," zegt Van den Driessche zelfs.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?