Café van broers Abdeslam wordt buurthuis

© google

Het café Les Béguines in Sint-Jans-Molenbeek, twee jaar geleden nog uitgebaat door de gebroeders Abdeslam, wordt door enkele verenigingen en het buurtcomité omgetoverd tot een buurthuis. Daarvoor zijn de initiatiefnemers wel nog op zoek naar de nodige fondsen voor de renovatiewerken van het pand. De naam van het buurthuis wordt onthuld tijdens een buurtfeest op zondag 24 september.

Het café Les Béguines in Sint-Jans-Molenbeek is ondertussen wereldberoemd, maar niet meteen om de juiste redenen. Het was immers het café van de beruchte broers Abdeslam, waarvan Ibrahim Abdeslam zich opblies bij de aanslagen in Parijs van november 2015 en Salah Abdeslam in de cel zit nadat hij in Molenbeek werd gevat na een maandenlange klopjacht.

Met die negatieve reputatie die de buurt in Molenbeek tot vandaag teistert, willen enkele verenigingen en het buurtcomité komaf maken. Zij willen samen het café een nieuwe bestemming geven: de plek wordt een buurthuis van en voor de buurt. Het moet een plek worden waar wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar sociale en burgerinitiatieven georganiseerd kunnen worden, zegt initiatiefnemer Jan Hertecant van het collectief van de Begijnen.

“We willen elke dag en avond open zijn, om bewoners de kans te geven aan een zeer lage prijs of zelfs gratis hier dingen te organiseren.” De activiteiten waarop het buurthuis mikt zijn heel divers: jongerenopvang, huiswerkbegeleiding, alfabetiseringslessen, praatgroepen, kooklessen, bewustmaking rond welzijnsthema’s, sport en cultuur en workshops over duurzame ontwikkeling staan allemaal op het programma.

Veel renovatiewerken nodig
Voor het zover is, heeft het voormalige café wel heel wat opknapwerk nodig. “Het café stond twee jaar leeg doordat het verzegeld was door de gemeente. Nu kan het opnieuw uitgebaat worden, en de eigenaar wil het aan ons verhuren, maar de renovatiewerken zijn niet min”, zegt Hertecant.

Daarom start het collectief vanaf vrijdag 15 september ook een growfundingcampagne om het nodige geld op te halen. Voor 10 euro krijg je een uitnodiging voor het buurtfeest van 24 september, waarop ook de nieuwe naam van het buurthuis bekend zal gemaakt worden. Maar ook een couscousavond voor twee personen of zelfs een privéconcert van de jonge klassieke pianist Julien Libeer behoren tot de opties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

BRUZZ Magazine
deze week
  • Niet enkel jongeren blijven feesten tijdens corona
  • Minister Clerfayt: 'Het zal twee jaar duren voor de arbeidsmarkt hersteld is'
  • Big City: Wat blijft er over van de wereldtentoonstellingen in Brussel voor Expo 58?
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Melat Gebeyaw Nigussie leidt de Beursschouwburg: 'Ik ben tegelijk insider én outsider'
  • Ruby Gallery: a new beacon in the canal zone
  • Liesa Van der Aa: 'Ik word agressief van yoga'
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement