"Cafés mogen niet verdwijnen"

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
18/01/2007
Volgens het PRL-parlementslid Marion Lemesre moet de Brusselse regering een beleid voeren ter ondersteuning van typisch Brusselse cafés. 't Goudblommeke van Papier, dat vorig jaar door een paar goedmenende mensen op de valreep werd gered, heeft haar aan het denken gezet. Ze wil dat Emir Kir (PS), staatssecretaris voor Monumenten en Landschappen, alvast een uitgebreide inventaris maakt.

Toen de uitbaatster van 't Goudblommeke van Papier aan de Cellebroersstraat er na 35 jaar de brui aan gaf, werd ijlings naar een nieuwe uitbater gezocht. De ongerustheid dat een instituut als 't Goudblommeke zou verdwijnen, was groot. Het café was lang geleden het trefpunt voor surrea­listen en dadaïsten, en daar getuigt de inrichting nog altijd van. Een paar mensen van goede wil legden toen centen samen om het etablissement over te nemen.

Volgens Lemesre zijn er nog andere cafés bedreigd. Neem nu Chez Marcel aan het Vossenplein. De Stad Brussel wil volgens Lemesre dat de uitbater opstapt, zodat ze er zelf een nieuw pand kunnen neerpoten. Lemesre vindt dat de aandacht ook naar minder roemrijke cafés moet uitgaan.
"Er zijn heel wat cafés die het verdienen om beschermd te worden, ook de interieurs," zegt Lemesre. Ze heeft minstens tien etablissementen voor ogen waarvan tafels en stoelen, de toog, de bierpompen en de tegels het beschermen waard zijn. Naast oude, traditionele of historische cafés denkt Lemesre ook aan tavernes die sterk verbonden zijn met de Brusselse folklore. Volgens haar zijn bijvoorbeeld van maar twee etablissementen de wandtegels beschermd, van de Poissonnerie aan de Troonstraat en van Chez Vincent in de Predikherenstraat.

Op Lemesres verlanglijstje staan alvast Le Perroquet aan de Zavel, L'Espérance aan de Finisterraestraat, de Cirio aan de Beurs, Chez Marcel aan het Vossenplein - en dat zijn volgens haar maar de meest voor de hand liggende. Lemesre wil de regering eerst en vooral sensibiliseren om het caféleven te ondersteunen. Het beschermen van interieurs van gebouwen die in handen zijn van de privésector, is één zaak. Omdat de Stad Brussel en het OCMW veel eigendommen hebben - 't Goudblommeke is bijvoorbeeld eigendom van het OCMW - wil Lemesre dat ze de huurprijzen niet te fors optrekken. Lemesre: "De eerste huurder mag dan vaak een brouwerij zijn, die rekent verhogingen van de huurprijs wel door aan de café-uitbater."
Lemesre vindt ook dat sommige panden exclusief voor horeca moeten voorbehouden blijven.

Lemesre voelt staatssecretaris Kir deze week donderdag in de commissie Ruimtelijke Ordening van het parlement aan de tand over de stand van zaken en over zijn voornemens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni