debat

Camera's tegen sluikstorten: ‘Knap staaltje aankondigingspolitiek’

Vorige week kondigde de politiezone West aan dat ze er 40 camera’s bijkrijgt. Acht mobiele camera’s gaan specifiek het sluikstorten in Molenbeek aanpakken. “De berichtgeving van de voorbije vijf jaar toont dat je nog minstens tot eind dit jaar rustig kunt blijven sluikstorten met een zeer lage pakkans”, zegt Molenbekenaar François Demeulenaere.

“Ik woon zes jaar in Molenbeek, en mensen die er stiekem vuilnis dumpen zijn er nog altijd een groot probleem. Net als in veel andere buurten in Brussel trouwens (Daarover maakte BRUZZtv dinsdag nog een reportage, red.). In straten als de Alphonse Vandenpeereboomstraat of de Havenlaan blijft het dweilen met de kraan open.”

“Ik heb de indruk dat gedumpt vuilnis sneller wordt opgehaald dan vroeger, maar handhaving blijft een gigantisch probleem. Voor een deel omdat de politie onderbemand is, veronderstel ik, voor een deel ook omdat het niet altijd mogelijk is om mensen via camerabeelden te herkennen. Bovendien is het behoorlijk arbeidsintensief werk, waarvoor medewerkers een specifieke opleiding moeten krijgen."

"Maar het schrijnende gebrek aan een langetermijnvisie valt het meest op. Waarom moet het vijf of zes jaar duren om die camera’s te installeren?”

Demeulenaere somt berichten van de afgelopen jaren op. “December 2011: Er komen drie nieuwe mobiele camera’s in Molenbeek. Kostprijs: 20.000 euro. December 2012: Studie van 81.000 euro voor de aankoop van nieuwe camera’s. Oktober 2013: Molenbeek zet 1,8 miljoen euro opzij voor 60-tal nieuwe camera’s. Controlekamer in het Machtensstadion, maar geen geld voor permanente bemanning. December 2013: Molenbeek krijgt een speciale sluikstortcel. Vijf mobiele camera’s. Januari 2015: Bestaande 60 camera’s worden tegen de lente vervangen door 120 nieuwe, waarvan 40 ‘intelligente’ die verdachte situaties kunnen herkennen, en vijf mobiele. Geen sprake meer van hoofdkwartier in het Machtensstadion.”

En nu dus veertig nieuwe camera’s voor de politiezone West. “Excuses voor het sarcasme, maar we zien wel wat er in 2017 wordt gemeld over die acht – of vijf, of drie – mobiele camera’s voor sluikstorten. En dan hebben we het nog niet eens over foutparkeren, wat burgemeester Schepmans (MR) geen prioriteit noemt.”

“De camera’s zijn een typisch staaltje aankondigingspolitiek. De media nemen de berichtgeving zomaar over, zonder kritische noot. Waarschijnlijk duurt het ook allemaal zo lang omdat er verschillende bevoegdheidsniveaus hun zegje moeten doen over de camera’s, en de ‘arme’ politiezone West eerst het geld moest zien bijeen te schrapen. Ik pleit daarom voor één gemeenschappelijk netheidsbeleid, en een efficiënte gewestelijke politie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?