CD&V: 'Maak van het Brussels Gewest de hoofdstad'

© PhotoNews
| CD&V wil het hele Gewest hoofdstad van België maken.

CD&V wil het Brussels Gewest hoofdstad van België maken. Momenteel is dat enkel de gemeente Brussel-Stad. De christendemocraten willen met dit voorstel de 117 miljoen euro die Brussel-Stad jaarlijks krijgt, beter verdelen. Buitenlandse bezoeken zouden volgens de partij net zo goed in één van de achttien andere stadhuizen kunnen plaatsvinden.

Momenteel is Brussel-Stad de hoofdstad van België, en daar krijgt de gemeente 117 miljoen euro voor. Dat geld wordt onder meer gebruikt om betogingen in goede banen te leiden. CD&V wil dat bedrag afbouwen, en er de ontwikkeling van de achttien andere gemeentes meer mee ondersteunen. 

De overgang zou progressief verlopen. “We willen met dat geld een fonds oprichten. De gemeenten die een project hebben dat ook voor het gewest een meerwaarde kan betekenen, kunnen dan aanspraak maken op extra financiering,” zegt Anton Maertens, woordvoerder van Bianca Debaets (CD&V). 

Buitenlandse delegaties

Ook op protocollair vlak zou het plan een verandering teweeg brengen. Het contact met buitenlandse delegaties die de hoofdstad willen bezoeken verloopt nu via burgemeester Philippe Close (PS). Dat zorgt, volgens Maertens, soms voor verwarring. 

Met dit voorstel zou Minister-President Rudi Vervoort (PS) die rol overnemen. Evenementen die gelinkt zijn aan de hoofdstedelijke functie zouden dan ook in één van de achttien andere stadhuizen kunnen plaatsvinden.

Hammich Wafaa, de woordvoerster van Close, wilde niet reageren op de denkballon. "We geven hier geen commentaar op tot na de verkiezingen."

Om het plan te realiseren heeft CD&V een tweederdemeerderheid nodig in de Kamer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?