Celstraf van 18 maanden met uitstel voor exhibitionistische vijftiger

De correctionele rechtbank van Brussel heeft woensdag een vijftiger uit Groot-Bijgaarden tot een gevangenisstraf van achttien maanden met uitstel veroordeeld omdat hij zich gedurende ongeveer een jaar te pas en te onpas letterlijk blootgaf in zijn voortuin en op zijn terras. Volgens de man was hij in een diepe depressie gesukkeld door jarenlange eenzaamheid.

De vijftiger was nooit in aanraking gekomen met het gerecht, tot hij in de zomer van 2015 begon met zich naakt te vertonen in zijn voortuin en op zijn terras, dat aan de straatzijde van zijn woning ligt. Daar ging hij dan in volle glorie op een tuinstoel liggen of urineren. Volgens verscheidene buren liep hij ook zichtbaar naakt door de woning, waarbij hij volgens sommigen zelfs masturbeerde.

De kinderen van een nabijgelegen kinderdagverblijf zagen de man niet, maar de begeleidsters wel, al verwittigden zij de politie niet. Andere buren deden dat wel, maar ondanks herhaalde politietussenkomsten staakte de vijftiger zijn activiteiten niet. Uiteindelijk werd de man in de zomer van 2016 opgepakt. Sindsdien waren er geen incidenten meer.

Het parket had een celstraf met probatie-uitstel geëist omdat het van mening was dat de man vooral psychologische begeleiding nodig had. Dat sprak de verdediging niet tegen.

"Na één relatie van zes jaar, in zijn jeugd, heeft mijn cliënt geen enkele ernstige relatie meer gehad", pleitte de advocate van de man. "De laatste zestien jaar is hij volledig alleen geweest en die eenzaamheid heeft geleid tot een ernstige depressie, met deze feiten als gevolg."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?