Aan het Centraal Station is vandaag het tweede fietspunt in Brussel geopend. Het fietspunt omvat een bewaakte fietsenstalling, een onderhoudsdienst en fietsenverhuur.

Fietspunten moeten het gebruik van de fiets in combinatie met het openbaar vervoer promoten. In zo'n fietspunt kunnen tweewielers hersteld, gehuurd en gestald worden.

De uitbating komt in handen van de vzw Cyclo. Zij zorgen ervoor dat mensen die problemen hebben om werk te vinden op de arbeidsmarkt hier ingeschakeld kunnen worden om fietsen te herstellen.

Eerder kregen het Noordstation en de VUB al een fietspunt. Het nieuwe fietspunt werd ingehuldigd door Brussels mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A).

Tegen eind dit jaar zullen er 23 fietspunten in België in dienst zijn, liet de NMBS-Holding gisteren weten. In september komt er een vierde aan het station Luxemburg, eind dit jaar is Brussel-Zuid aan de beurt. Het Brussels Gewest investeert zo'n 100.000 euro per fietspunt.

Fietsherstellers klagen over fietspunten
De fietsherstellers klagen ondertussen over het groeiende net van fietspunten aan de stations. 'Ze pikken ons werk in', luidt het in De Standaard.

De Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) bevestigt de klachten en deelt de kritiek. 'Oneerlijke concurrentie met belastinggeld, die banen wegtrekt uit de traditionele sector', aldus Unizo.

De bevoegde minister, Kathleen Van Brempt (SPA), vindt de kritiek deels onterecht. 'Een fietspunt kan alleen erkend worden als er voldoende overleg is gepleegd met de lokale middenstand,' zegt ze, 'en samenwerken kan altijd'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni