Chaos aan Klein Kasteeltje: aanmeldcentrum blijft vandaag gesloten

AD
© BRUZZ
18/08/2022

De poorten van het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje in Brussel zijn vandaag dicht gebleven voor nieuwe verzoekers. Na klachten van buurtbewoners van het Klein Kasteeltje over overlast, heeft de politie van Brussel woensdagavond de nadarhekken verplaatst van de achterkant naar de voorkant van het gebouw. Dat zorgde voor flink wat chaos en verwarring.

Het Klein Kasteeltje heeft twee toegangspoorten. De poort aan de voorzijde van het gebouw, aan de kant van het kanaal, is er enkel voor het personeel en voor de verzoekers die reeds in het Klein Kasteeltje verblijven.

Gesloten door veiligheidsredenen

De poort aan de achterkant van het gebouw geeft rechtstreeks toegang tot het gedeelte van het gebouw waarin zich het aanmeldcentrum bevindt. Normaalgezien kunnen nieuwkomers daar hun verzoek om internationale bescherming registreren bij de Dienst Vreemdelingenzaken en een opvangplaats aanvragen bij Fedasil.

Om de veiligheid van zowel medewerkers als verzoekers te kunnen garanderen, is het volgens Fedasil essentieel om deze twee 'flows' van elkaar gescheiden te houden. Omdat dit vanochtend niet mogelijk was, besloot Fedasil om geen nieuwkomers meer toe te laten tot het gebouw.

Klein Kasteeltje

| De politie verplaatste de rij van de achterkant van het gebouw naar de voorkant.

Chaos en verwarring

“Vanochtend werd plots medegedeeld dat de rij van de achterkant van het Klein Kasteeltje verplaatst zou worden naar de voorkant van het gebouw, aan de kant van het Kanaal”, vertelt Thomas Willekens van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

“Dat gebeurde op bevel van burgemeester Close, nadat verschillende buurtbewoners hadden geklaagd over de overlast aan de achterkant van het gebouw. Ook zij zijn de situatie grondig beu, dat is begrijpelijk, maar het gevolg is dat de situatie nog meer gespannen is dan normaal”, gaat Willekens verder.

Volgens Willekens was er vanochtend heel wat chaos en verwarring, zowel bij mensen die stonden aan te schuiven als bij het personeel en vrijwilligers.

“Het was duidelijk dat ook het personeel van Fedasil niet op de hoogte was van de veranderingen”, aldus Willekens.

“Normaal gezien gaan medewerkers van Fedasil langs de poort vooraan binnen in het Klein Kasteeltje, maar vandaag zagen we hen helemaal verward opnieuw naar buiten komen terwijl ze naar een ander poortje werden geleid. Het was een bizarre situatie”, aldus Willekens.

klein_kasteeltje.jpeg

| Na klachten van buurtbewoners heeft de Politie van Brussel woensdagavond de nadarhekken verplaatst van de achterkant naar de voorkant van het gebouw.

Twee rijen

Zoals altijd vormden er zich vanochtend twee rijen aan de poorten van het Klein Kasteeltje: aan de ene kant een rij met families en minderjarigen, aan de andere kant stonden alleenstaande mannen aan te schuiven.

“We hadden gehoopt dat er een oplossing zou komen voor de families en minderjarigen, maar rond kwart over negen kregen we de mededeling dat het aanmeldcentrum ook vandaag gesloten blijft. Daarna kwam de politie met de boodschap dat iedereen moest vertrekken”, aldus Willekens. “Ik weet niet of er intussen een oplossing gevonden is.”

Ambulances ter plaatse

Er kwamen vanochtend ook twee ambulances ter plaatse aan het aanmeldcentrum. “Twee mannen zijn onwel geworden”, legt Willekens uit.

“Wat er precies gebeurd is, weet ik niet, maar de kans is groot dat zij al een hele tijd op straat leefden en in slechte gezondheid verkeren. Ze lagen op de grond, ik kan alleen maar vaststellen dat ze er slecht aan toe waren.”

Ambulance Klein Kasteeltje

| Er kwamen vanochtend twee ambulances ter plaatse aan het Klein Kasteeltje.

Dokters Van de Wereld

Hulporganisatie Dokters van de Wereld vraagt dat Fedasil meer aandacht heeft voor de basisbehoeften van de mensen die staan aan te schuiven aan het Klein Kasteeltje. Omdat het opvangnetwerk in ons land compleet verzadigd is, moeten zij vaak de nacht op straat doorbrengen zonder enige toegang tot drinkwater, warme maaltijden of hygiënische voorzieningen.

"Door het gebrek aan hygiëne, toiletten, douches of wasmachines kunnen we huidproblemen, zoals schurft, niet efficiënt behandelen. Toen we daar laatst waren, hebben we nochtans verschillende gevallen vastgesteld", aldus Maïté Montuir, projectverantwoordelijke mobiele teams in Brussel.

De drukte aan het Klein Kasteeltje houdt nu al enkele weken aan. In de week van 8 augustus telde Dokters van de Wereld elke ochtend 120 tot 150 wachtenden. Vandaag zou het volgens Thomas Willekens om zo'n 250 mensen gaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni