| De hondenbrigade van de Brusselse politie. De man op de foto is niet betrokken bij de zaak.

Chef hondenbrigade politiezone Zuid beticht van antisemitisme

KVDP
© BRUZZ
23/05/2018
Updated: 23/05/2018 17.45u

De commissaris die verantwoordelijk is voor de hondenbrigade in de politiezone Zuid, is voorlopig verplaatst naar een andere politiedienst. Tegen hem loopt momenteel een gerechtelijk en disciplinair onderzoek, zegt de woordvoerster van de politiezone aan BRUZZ. "Hij liet agenten met joodse grootouders naar nazimuziek luisteren", reageert Joël Rubinfeld van de Belgische Liga tegen het Antisemitisme.

"Wij hebben klacht ingediend tegen Geert V.", bevestigt Joël Rubinfeld, de voorzitter van de Belgische Liga tegen het Antisemitisme (LBCA) aan Bruzz. De LBCA heeft vijf verschillende getuigenissen verzameld van collega's van Geert V. binnen de hondenbrigade van de politiezone Zuid. Enkele getuigenissen gaan terug tot 2015.

"Twee agenten met joodse grootouders werden op het kantoor van de commissaris geroepen, waar hij hen naar nazimuziek liet luisteren. Daarop vroeg de commissaris of die muziek geen belletje doet rinkelen", zegt Rubinfeld. "De grootmoeder van een van de twee agenten was omgekomen in een concentratiekamp", verduidelijkt hij.

Daarnaast beschuldigt Rubinfeld de commissaris van negationisme. "Tegelijkertijd zei hij dat de joden helemaal geen slachtoffers van de nazi's waren." Andere getuigenissen zouden te maken hebben met seksisme, homofobie en racisme. "Zo noemde hij Belgen met Maghrebijnse roots bougnoules", aldus Rubinfeld.

De politiezone Zuid geeft geen commentaar, maar bevestigt wel dat er een onderzoek loopt. “Tegen hem loopt momenteel een gerechtelijk en disciplinair onderzoek”, bevestigt woordvoerster Dorothée Cattryse, “en we hebben de nodige maatregelen genomen.” De agent is overgeplaatst naar een andere politiedienst tot het onderzoek is afgerond, al had de LBCA om een schorsing gevraagd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , politiezone Zuid , hondenbrigade

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni