Cheval Marin staat te koop

De Cheval Marin, het gebouw op de hoek van de Varkensmarkt en de Baksteenkaai, staat de koop. Voor iets meer dan een miljoen euro moet het gebouw, dat al vijftien jaar leegstaat, van eigenaar wisselen.

De Cheval Marin, of het Zeepaard, staat sinds 1999 te verkommeren. Toen ging het restaurant dat er zich gevestigd had failliet. Het gebouw is beklad met graffiti en de bomen groeien er uit de ramen.

Vorig jaar diende de nieuwe eigenaar een project in om het geklasseerde gebouw opnieuw in gebruik te nemen. Op het gelijkvloers en de eerste verdieping moest horeca komen, de twee bovenste verdiepingen waren bestemd voor woningen.

Nu staat het gebouw in zijn geheel opnieuw te koop. Vraagprijs: 1.100.000 euro. Daarvoor krijgt u een gebouw met 520 vierkante meter bewoonbare ruimte.

De handel- en woningplannen worden evenwel niet overboord gegooid. “Doel van de verkoop is het gebouw te laten herleven, met handelsruimte over twee verdiepingen en woningen bovenaan”, zegt vastgoedkantoor L’Agence Immobilière in de verkooptekst. “Het renovatieproject is immers goedgekeurd.”

Voorspoedige herberg
Het Zeepaard was in de zeventiende eeuw de verblijfplaats van de kapitein van de Brusselse haven. Daarna werd het een "uiterst voorspoedige herberg", aldus het klasseringsdocument. Mensen konden er kaartjes kopen voor de boot naar Mechelen of Antwerpen. De haven van Brussel bevond zich toen nog in de huidige wijk van de kaaien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?