Ciara slaat toe: appartementen zonder gevel, bomen op auto's en daken gaan vliegen

MD
© BRUZZ
09/02/2020

De storm Ciara houdt ook in Brussel lelijk huis. Aan het metrostation Lemonnier waaide de gevel van twee appartementen weg, waardoor een twintigtal bewoners elders gehuisvest moet worden. In Oudergem belandde een losgekomen dak ook al op de Waversesteenweg en doorheen de stad worden ook bomen ontworteld. "En er wachten nog een honderdtal aanvragen voor interventies", aldus de brandweer.

Appartement gevel weggewaaid Ciara

| Je kan zo in de appartementen kijken vanop straat.

Aanvankelijk werd gedacht dat het gebouw, waarvan de gevel gedeeltelijk wegwaaide, al geruime tijd leeg stond. Dat blijkt toch niet het geval, zegt de woordvoerder van de Brusselse politie Derieuw. Zo'n twintig mensen moeten nu elders gehuisvest worden. “Het was in ieder geval geen bakstenen gevel, maar van veel lichter materiaal. We vermoeden dus inderdaad dat de gevel weggewaaid is”, aldus Derieuw. Er zijn geen gewonden.

Bomen vallen om

Op verschillende plekken in de stad versperren omvergewaaide bomen de weg. Dat is onder meer het geval in de Mathieu De Jongelaan in Ganshoren en in de Messidorlaan in Ukkel. Omstreeks 15.45 uur viel een boom op de A12 ter hoogte van Meise in de richting van Brussel, maar daar is de rijbaan snel vrijgemaakt.

Ook in de Victor-Emmanuel III laan, vlakbij het Sint-Jobsplein, is een kanjer van een boom neergeknald, en in de Epiceastraat in Watermaal-Bosvoorde viel een boom op een wagen.

Hinder bij metro en tram

Het MIVB-netwerk ondervindt ook al knap wat last van de storm. Zo was er een tijdlang geen metroverkeer op lijnen 2 en 6 tussen Delacroix en Bockstael, werden tramlijnen 19 en 44 ook kort vervangen door bussen. Ook op buslijn 86 is er hinder, daar worden bussen tussen Arenberg en De Brouckère omgeleid. Het station Lemonnier is ondertussen opnieuw geopend.

Op tramlijn 3 kwam een tram vast te zitten in de tunnel tussen haltes Van Praet en Heembeek. Volgens onze informatie zou een afgescheurde bovenleiding aan de basis liggen van deze storing. Passagiers werden uitgenodigd om te voet verder te gaan.

De brandweer is verder al druk in de weer met interventies. Naast enkele omgewaaide bomen ging in Oudergem ook al een volledig dak vliegen en belandde het op de Waversesteenweg.

Door het zware stormweer zijn in Anderlecht ook de Biestebroekkaai en de Vaartdijk afgesloten in beide richtingen tussen de Paepsemlaan en de Pierre Marchantstraat, laat Brussel Mobiliteit weten.

Weggewaaide gevel Zuidlaan

| De weggewaaide gevel aan de Zuidlaan.

Dak Waversesteenweg - storm Ciara

| Een volledig dak belandde op de Waversesteenweg.

Bisschopsstraat afgesloten

De politie van de zone Brussel Hoofdstad/Elsene heeft ook de Bisschopsstraat in het centrum van Brussel zondag omstreeks 16 uur afgesloten ter hoogte van de Lakensestraat. Als gevolg van de rukwinden zijn ramen van een gebouw in renovatie gevallen. "Niemand raakte gewond", aldus politiewoordvoerder Ilse Van de Keere.

125 interventies

"Er waren tot dusver 17 tussenkomsten voor bomen op de openbare weg, 82 interventies van diverse aard (dakgoten, panelen, zeilen, stenen, enz.) op de openbare weg. Momenteel zijn zesentwintig tussenkomsten aan de gang en er wachten nog een kleine honderd aanvragen", aldus de woordvoerder van de Brusselse brandweer, zondag omstreeks 17.20 uur.

"De aanvragen worden behandeld in functie van de urgentie en de beschikbaarheid van manschappen en materieel. De oproepen blijven via de noodnummers binnenlopen. Er is schade over gans het grondgebied van het gewest, enkel de gemeente Sint-Joost-ten-Node lijkt gespaard te blijven", voegde hij hieraan toe.

Er zijn tientallen meldingen van schade, onder meer aan bushokjes in Sint-Joost-ten-Node en in Schaarbeek. Er zijn tientallen bomen op de weg gevallen, onder meer in Anderlecht, Evere en Vorst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , ciara , Storm

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni