Cinema Palace toont film van buurtbewoners over nachtlawaai Sint-Goriks

Nuit et Jour à Saint-Géry is een film over het nachtleven rond de Sint-Gorikshallen en de overlast die buurtbewoners daardoor ondervinden. Donderdag vindt de eerste vertoning plaats in de recentelijk heropende Cinema Palace, samen met een debat rond het thema.

“In de Sint-Gorikswijk slapen de bewoners slecht.” Zo wordt Nuit et Jour à Saint-Géry aangekondigd. De documentairefilm van het wjikcomité Sint-Goriks is een aanklacht tegen het nachtlawaai in de wijk. De makers van de film wijzen met de vinger naar het stadsbestuur.

“De huidige situatie is het gevolg van de laksheid van de plaatselijke autoriteiten”, zegt buurtbewoner en gelegenheidsfilmmaker Marie Caraj. “Waarom worden de geluidsnormen hier niet gehanteerd?” Jean-Marie Frimat, die ook tot het wijkcomité behoort, gaat nog een stapje verder. “Het lijkt erop dat de wetteloosheid in de Sint-Gorikswijk wordt getolereerd door de stad.”

Dat is niet overdreven, vindt Caraj. “Wij slapen hier op het ritme van de feestgangers. Kinderen kunnen hier niet meer rustig studeren.” Volgens haar moet de stad ingrijpen. “Maar de politiek verdedigt de economische privébelangen”, klinkt het.

Hoe nacht- en buurtleven verenigen?

Donderdag wordt de film voor het eerst vertoond in Cinema Palace, de bioscoop in de wijk die recentelijk is heropend.  Vervolgens krijgen de kijkers de kans om te debatteren over de verenigbaarheid van het nacht- en buurtleven en de rol van de stad Brussel.

De film krijgt slechts een tweede vertoning op zaterdag 24 maart. Voor de productie van de film werkte het buurtcomité samen met het audiovisueel atelier CVB en BX1. Nuit et Jour à Saint-Géry past in de reeks ateliers urbains van CVB, waarin verschillende Brusselse wijken in beeld worden gebracht.

Bekijk hieronder de trailer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?