Citizenne/Vormingplus Brussel bestaat vijf jaar

An Devroe
© Brussel Deze Week
21/09/2009
"Geen vorming, maar féést, voor alle Brusselaars": zo wil Citizenne het op donderdag 24 september op de Biouel-boot. Citizenne heeft de kaap van vijf jaar volwassenenvorming gerond. Nog snel even een terugblik, want zo meteen barst het bonte feest los, met Oriëntaals Salon, frietkraam, wafelbakfiets, bal populair, circusworkshop, petanque, en fanfare Rambi Bambo.

Van de dertien regionale Vormingplus-centra voor volwassenenvorming is Citizenne het buitenbeentje. " Vormingplus : dat bekte niet in een stad waar naast het Nederlands meer dan honderd vijftig talen gesproken worden. Daarom viel onze keuze op Citizenne , een naam met vele connotaties," zegt Cathelyne Van Overstraeten, die er van het prille begin in 2004 bij was. "De city , de stad, zit erin, de Zenne, maar ook citizen , burger, de mens staat voor ons centraal."

"Elk Vormingplus-centrum ligt in een andere regio. Je kunt Brussel niet vergelijken met de Vlaamse Ardennen," zegt Van Overstraeten. "De meeste centra richten zich bovendien op een gemiddeld geschoold publiek, dat in zijn vrije tijd al eens een cursus wil meepikken. Onze prioritaire doelgroep zijn Brusselaars die niet zo vertrouwd zijn met vorming; daarvoor werken we ook samen met andere organisaties, zoals Brusselleer, BON (Brussels Onthaalbureau voor Nieuwkomers), het Huis van het Nederlands,... In de loop van de vijf jaar zijn we ook anders gaan communiceren. Als je bij de aankondiging van bijvoorbeeld een ontbijt enkel focust op de ontmoeting, dan stoot je Vlamingen af, terwijl allochtonen nu net willen deelnemen om anderen te leren kennen. Om Vlamingen te boeien, moet je in flyers de inhoud naar voren schuiven; anderstaligen bereik je niet met een flyer. Om nieuwe Brusselaars te bereiken, is de mond-tot-mondreclame van onze vrijwilligers en oud-deelnemers van onschatbare waarde. Het is een tragere manier van werken, maar het loont."

Een van de hoogtepunten van de voorbije vijf jaar was het project Bantaba . Een bantaba is een plek in een Afrikaans dorp - dat kan onder een boom zijn - waar mensen samenkomen om te praten en activiteiten voor te bereiden. Met Bantaba introduceerde Citizenne dat concept in Brussel. "Het werkte erg goed dankzij de samenwerking met onze tien Afrikaanse vrijwilligers die we vooraf een vorming gaven: spreken voor een groep, mensen enthousiast maken," vertelt Van Overstraeten.

Vooral dat deelnemers achteraf in staat zijn om zelfstandig een activiteit te organiseren, geeft Citizenne veel voldoening. "Zeinabou volgde een traject persoonsvorming in het kader van het R2L-project ( Right to Learn voor asielzoekers) en werd een van de vrijwilligers van het Bantaba-project. Zeinabou begeleidde achteraf de activiteit 'Ontmoeting met de wijzen' in een vrouwenatelier in het Klein Kasteeltje. Ook de groep Marokkaanse vrouwen die een vorming hadden gevolgd om sterker in de schoenen te staan in het ouder­comité, verraste met activiteiten zoals de tot de verbeelding sprekende hammam, waarbij Marokkaanse en Vlaamse vrouwen elkaar ontmoeten in het badhuis."

Citizenne wil de koers van de learning community blijven aanhouden. "De groepsleden bepalen zelf wat ze nodig hebben. Ze leren met en van elkaar, ook op minder voor de hand liggende plaatsen, waar mensen niettemin dagelijks komen: sportclubs, cafés, zelfs taxi's."

Een vooruitblik op de activiteiten? Die kun je best nalezen op www.citizenne.be . Zo komt er, onder veel meer, Afriek basilique : een blik op het ontstaan van de basiliek van op 58 meter hoogte.

:: Feest op donderdag 24 september vanaf 16 uur op de Biouel-boot, Havenlaan 23. Meer info op
www.citizenne.be of bij Citizenne, Liedtsstraat 27-29, 1030 Schaarbeek, 02-240.95.22

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni