Citydev bouwt 1.000 woningen met privé

© Bart Dewaele

Citydev moet tegen 2017 duizend middenklassewoningen bouwen. Om die doelstelling te halen zet de vroegere Gomb in op publiek-private samenwerking. Citydev heeft daartoe twee projectoproepen uitgeschreven.

De groeiende bevolking zorgt voor een groeiende vraag naar (betaalbare) woningen in Brussel. Om daaraan te beantwoorden moeten veel meer woningen gebouwd worden dan de voorbije jaren. Het voornemen om de woningproductie op te voeren is opgenomen in het Brussels regeerakkoord en staat ook in de beheersovereenkomst van Citydev.

Citydev heeft zich ertoe verbonden om duizend woningen te bouwen tegen 2017. Dat betekent 33 procent meer dan de voorbije jaren. Citydev wil die uitdaging aangaan in samenwerking met privé-investeerders. De instelling heeft alvast twee projectoproepen uitgeschreven. 

"De projectontwikkelaar ontwikkelt en financiert het project dat Citydev selecteert op basis van een aantal criteria zoals stedenbouwkundige en architecturale kwaliteit, prijs en realisatieplanning", klinkt het in een persbericht. De projecten moeten ook aandacht hebben voor de sociale mix en de ontwikkeling van de ruimere buurt.

Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van Citydev, verwacht veel interesse van de investeerders. "De projectontwikkelaars die met ons in zee gaan, kunnen erop rekenen dat de woningen, die op plan verkocht worden, sneller dan andere verkocht worden", aldus Cadranel. "Dankzij onze lijst van kandidaat-kopers, de subsidies van de Brusselse regering (ongeveer 30 procent van de kostprijs) en het btw-tarief van 6 procent, zijn we immers een bevoorrechte partner voor gezinnen die een woning willen kopen in Brussel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?