Close: ‘Geen megabordeel onder mijn bewind’

© BX1

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) is tegen een megabordeel in de hoofdstad. Zijn voorganger en ex-partijgenoot Yvan Mayeur was een voorstander van zo’n project, maar dat ziet Close anders. “Onder mijn bewind zal zoiets er nooit komen”, stelt de burgervader duidelijk.

“Je moet ’s nachts maar eens door Brussel durven rijden: voor je het weet, trekken de hoertjes je portier open”, dixit Franky Deconinck in De Standaard van 2004. Als projectontwikkelaar lag hij mee aan de wieg van Villa Tinto, ofwel het eerste megabordeel van ons land in Antwerpen. In overleg met de ordediensten wordt daar al meer dan tien jaar gezorgd voor gecontroleerde en hygiënische prostitutie. 

Close: ‘Ideologische bezwaren tegen megabordeel’
In La Dernière Heure geeft huidig burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) zijn visie op een dergelijk project en die staat lijnrecht tegenover die van zijn voorganger Mayeur. “Onder mijn bewind zal er in Brussel nooit een megabordeel komen”, zo begint Close zijn uiteenzetting.

“Ik heb ideologische en politieke bezwaren tegen de ontwikkeling van zo’n project. Prostitutie staat mijlenver van de romantische ideeën van Apollinaire (een Franse dichter die leefde eind 19de, begin 20ste eeuw, red.). Aan de betrokken organisaties wil ik duidelijk maken dat ze niet op mij kunnen rekenen. Ik schaar mij achter de strijd voor de vrouw en wil prostitutie uitroeien.”

Twee maten en twee gewichten
Verder stelt Close zich ook vragen bij de verschillende wetgeving rond prostitutie in Vlaanderen en Brussel. “We respecteerden de beslissing van de Raad van State om het oude reglement af te keuren, maar waarom moest het Antwerpse reglement dan niet aangepast worden?”

“Deze twee reglementen waren identiek, maar toch kon dat van ons niet door de beugel. Het is duidelijk dat hier gewerkt werd met twee maten en twee gewichten. Dat is onaanvaardbaar en ik hoop dan ook dat zowel de minister van Justitie (Koen Geens, CD&V, red.) als zijn collega van Binnenlandse Zaken (Jan Jambon, N-VA, red.) hier eens klaarheid in scheppen.”

Schaarbeek was eerder kandidaat
Het centrum van Brussel was niet de eerste plek in onze hoofdstad waar gedacht werd aan de bouw van een megabordeel.

Drie jaar geleden maakte ook Schaarbeek plannen voor de opening van een megabordeel.

Projectontwikkelaar Deconinck kon zich evenwel niet vinden in de vele aanpassingen van de plannen die de gemeente eiste.

Na lang gepalaver werden deze dan ook opgeborgen en werd de 4.000 vierkante meter gebruikt om een woningcomplex uit de grond te stampen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook