Close: ‘Pas in zomer van 2022 zal Brussels toerisme herleven’

© Belgaimage
| Toeristen op de Grote Markt.

Volgens burgemeester Philippe Close (PS) zal het nog tot de zomer van 2022 duren voor de toerismesector in de hoofdstad de coronacrisis definitief achter zich heeft gelaten. “We hopen dat Winterpret het startpunt kan zijn voor het Brussels toerisme”, zegt de burgervader van Brussel-Stad.

Close ambieert met zijn stad een voortrekkersrol te spelen in het veilig organiseren van evenementen. “Na de pandemie en na de vaccinatie zal het coronavirus niet verdwenen zijn. Of toch niet meteen", aldus de burgemeester. "We moeten ons ook wapenen tegen een eventuele volgende pandemie. Dat vergt een aanpassing van onze openbare plaatsen, zodat nooit nog alles meteen weer op slot moet.”

Daarom wil de stad Brussel de sportzalen, cafés, restaurants, concertzalen, cinema’s en scholen voorbereiden op het post-coronatijdperk. “Door de ventilatie bijvoorbeeld te stimuleren, of betere hygiënemaatregelen te treffen. Dat is ook goed tegen de griep en andere ziektes, kortom beter voor de bevolking”, aldus Close in een livesessie op Facebook, waarin hij antwoordde op vragen van burgers.

De coronacrisis betekende hoe dan ook een zware dreun voor de toeristische sector in de hoofdstad. Die scheerde in 2019 hoge toppen, maar moet helemaal opnieuw beginnen. "Zoiets willen we de sector nooit meer aandoen", verklaart Close de urgentie van het project dat de stad samen met de ULB aan het uitrollen is.

Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel-Stad

Hoewel de vaccinatie stilaan op gang komt, zal het volgens Close nog wel even duren voor het Brussels toerisme uit het dal kruipt. "Ik vrees dat buitenlandse toeristen wel nog even wegblijven."

Daardoor zal het toerisme pas tegen de zomer van 2022 opnieuw op volle toeren draaien, aldus Close. "Dan gaan we terug naar een normale situatie. We rekenen erop dat Winterpret een startpunt kan zijn voor het toerisme. Dat zal veel volk lokken naar de stad. Laat ons hopen dat de vaccinatiecampagne tegen dan afgerond is."

Sowieso broedt Brussel-Stad op een evenementenkalender. "Grote festivals zullen niet kunnen voor de zomer. En ook voor de kermissen koester ik weinig hoop", vertelde Close. "Maar we zullen overal kleine stadsanimaties organiseren. Ons relanceplan ligt klaar: de terrassen worden uitgebreid, cafés heringericht. Dat is belangrijk, want plezier maken is deel van het Brussels DNA."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?