| De PVDA/PTB voerde actie bij het hoofdkantoor van energieleverancier Engie

'Colèredag' PVDA lokt 350 betogers naar hoofdkantoor Engie

ND
© BRUZZ
15/10/2022

Partij PVDA/PTB voerde vrijdagavond actie aan het hoofdkantoor van Engie. De boodschap voor de regering klonk: “Wij willen geen schamele cheques, maar een prijsblokkering.”

Onder de noemer Vrijdag Colèredag organiseerde de PVDA vrijdagavond een manifestatie voor het hoofdkantoor van Engie in Brussel. Volgens de organisatoren waren er een 400-tal mensen aanwezig, de politie houdt het op zo'n 350 deelnemers. Hun boodschap klonk: 'Doe de prijzen dalen en Engie betalen'.

“De regering gaat een paar wintercheques uitdelen, terwijl de energiefactuur van de mensen met 500 of 600 euro stijgt”, zegt PVDA-volksvertegenwoordigster Maria Vindevoghel, die op de actie aanwezig was.

"We hebben een regering nodig die het durft op te nemen tegen de energiemultinationals die enorme winsten maken op onze rug"

Maria Vindevoghel, parlementslid PVDA

Maria Vindevoghel, lijsttrekker kamer PVDA

“Hiermee geeft de regering aan de mensen de boodschap: trek uw plan. Ze vraagt ons om een dikke trui te aan te doen, en ze heeft het over ‘moeilijke winters’ die eraan komen. Maar met hun loon hoeven de ministers natuurlijk geen schrik te hebben als hun energiefactuur in de bus valt", klionk het bij Vindevoghel. "Ze vragen inspanningen aan de mensen en we moeten ‘moedig’ zijn. Maar de mensen doen elke dag inspanningen."

De regering moet het durven op te nemen "tegen de energiemultinationals die enorme winsten maken op onze rug", vindt de PVDA/PTB. "Wat we nodig hebben, is een echte verlaging en blokkering van de energieprijzen. We hebben geen cheques nodig, we moeten de controle over de energiesector terugnemen. Zodat de toegang tot goedkope en duurzame energie voor de hele bevolking gewaarborgd is. Net als water, onderwijs of gezondheid moet de overheid het recht op energie garanderen.”

De PVDA/PTB benadrukte dat de verlaging van de btw naar 6 procent het bewijs is dat druk van onderuit kan zorgen voor overwinningen. “Dat de btw vandaag 6 procent bedraagt, is te danken aan de druk die wij al meer dan een jaar uitoefenen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni