Collectactif richt voedselbank op

Lucas Destrijcker
© Brussel Deze Week
14/01/2015

Vanaf zondag 18 januari start Collectactif, een groep vrijwilligers die zich inzet tegen voedselverspilling, in samenwerking met de dienst netheid van nv Abattoir en vzw Cultureghem, een bijzonder project om overtollig voedsel op de markt te recupereren.

De markt van Abattoir lokt wekelijks tienduizenden bezoekers en honderden marktkramers. Na een lange marktdag geraakt jammer genoeg niet al het voedsel verkocht. Handelaren laten de prijzen zakken naarmate het einde nadert, maar veel perfect eetbaar voedsel blijft achter en geraakt verloren in de molen van afvalverwerking. Collectactif brengt daar verandering in.

De bedoeling is dat vrijwilligers bij afloop van de markt consumeerbare overschotten ophalen bij marktkramers. Niet-verkochte groenten en fruit gaan vervolgens naar een naast de hoofdingang voorzien verdeelcentrum. Hier zijn alle behoevenden – vrijwilligers rekenen op de eerlijkheid van mensen – welkom om gratis, gezonde voedselpakketten mee te nemen. Het concept is reeds bekend in Frankrijk als les tentes des glaneurs, die voedselverspilling op markten tegengaan door overschotten beschikbaar te stellen aan minderbedeelden. Vzw Cultureghem ging een kijkje nemen hoe het er aan toegaat op de markt van Rijsel en liet zich inspireren door het concept. Bij Belgische markten is dit voedselbanksysteem voorlopig onbekend en daar willen ze bij Abattoir verandering in brengen.

Met dit project zet nv Abattoir verder in op duurzaamheid en ecologisch bewustzijn. In hun afvalbeleid staat recyclage centraal, groenten- en fruitafval dient voor de productie van eigen biogas. Deze voedselbank is een nieuwe schakel in de keten om de ecologische voetafdruk van de markt te verkleinen. Ook marktkramers zijn enthousiast. Hun overschotten gaan naar een goed doel en bovendien vergt het minder opruimwerk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni