collages feministes bruxelles

| Het collectief voor een poster, verwijzend naar het aantal moorden op vrouwen in België tussen 2017 en maart dit jaar.

Collectief ‘Collages Féministes Bruxelles’ schildert Brussel vol feministische teksten

Jelle D'hont
30/04/2021

‘Je bent niet alleen’ en ‘Slachtoffers, we geloven jullie.’ Het zijn slechts twee van de vele feministische leuzen die de laatste tijd overal opduiken in Brussel. Het collectief achter die leuzen heet ‘Collages Feministes Bruxelles’. Als dieven in de nacht verplaatsen zij zich door Brussel, om teksten te schilderen die aandacht vragen voor verschillende problemen. “We willen vooral dat mensen begrijpen dat er iets moet veranderen”, zegt initiatiefnemer Ninon.

Ongeveer een half jaar geleden begon Ninon, die niet met haar achternaam in de media wil, met het initiatief. Het is onderdeel van een grotere beweging, die al eerder actief was in onder meer Parijs, Charleroi en Luik. “Ik voelde al langer dat ik iets wilde doen en wilde mijn woede kwijt. Toen ik hoorde over deze beweging besloot ik zelf aan de slag te gaan en een Instagrampagina te maken. Zo konden mensen mij een privébericht sturen, en hoopte ik dat meer mensen zich zouden aansluiten.”

Dat lukte, want ondertussen hebben ongeveer 100 jonge vrouwen zich aangesloten bij de beweging. Regelmatig trekken zij in de avonduren met een aantal door Brussel, en schilderen ze opvallende teksten. Via groepschats zijn de groepen verdeeld over verschillende buurten, en houden ze elkaar op de hoogte van hun acties. “Ons belangrijkste doel is zichtbaar zijn. Onze teksten zijn niet te missen”, vervolgt Ninon. “Verder willen we vooral het ordinaire seksisme aanpakken. We moeten de straten teruggeven aan vrouwen, en zorgen dat zij zich veilig kunnen voelen. Als je ’s avonds op straat wandelt, zie je bijna alleen maar mannen. We zouden ons serieus moeten afvragen of dat normaal is.”

"Als je ’s avonds op straat wandelt, zie je alleen maar mannen. We zouden ons moeten afvragen of dat normaal is."

Naast feministische teksten plakt de groep soms ook politieke leuzen, zoals ‘institution policiere = institution coloniale’ en ‘justice pour Adil.’ Toch is dat meer een uitzondering, de groep wil vooral feministisch blijven en niet te veel politiek worden. “We willen niet dat we gezien worden als puur socialistisch of wat dan ook.”

collages feministes bruxelles

| Ook kleinere posters zijn onderdeel van hun werk.

Gesloopt

Veel van de ‘collages’ worden 'in no-time' gesloopt, of vervormd zodat er iets totaal anders staat. “Het grappige is dat het totaal afhangt van de boodschap. Ik heb in Ukkel eens een ‘niemand is illegaal’ tekst opgehangen en die was binnen een dag weg. Terwijl ik op dezelfde plek al eens een andere tekst plakte, en die bleef een maand staan. Het was duidelijk dat mensen die boodschap niet konden appreciëren.”

Dat de ‘collages’ snel gesloopt worden is niet het enige probleem waar de groep tegenaan kan lopen, want wat ze doen blijft natuurlijk illegaal. Ze zijn dan ook al twee keer tegengehouden door de politie. “Toen waren ze gelukkig heel vriendelijk, en zijn we er met een waarschuwing vanaf gekomen.” De groep riskeert een boete die per persoon kan oplopen tot 350 euro.

collages feministes bruxelles 4

| De 'collages' duiken werkelijk overal in Brussel op.

La Fronde

Overigens is ‘collages feministes Bruxelles’ niet de enige die dit soort acties organiseert. De groep ‘La Fronde’ maakt sinds twee jaar soortgelijke spandoeken. Toch onderscheiden zij zich van hen. “La Fronde is veel meer politiek gericht. Wij willen het houden bij feminisme”, besluit Ninon.

Wat de plannen voor de toekomst zijn van de groep, weet Ninon nog niet zeker. “Zeker met de huidige crisis is het lastig om grote plannen te maken. Wel wil ik dat we een meer gestructureerde organisatie worden. Dus met een woordvoerder, iemand voor de administratie etc. Zo zal de mentale druk niet meer op een paar mensen liggen zoals nu.” Ook hoopt de groep Nederlandstaligen aan te trekken, aangezien die nu alleen nog uit Franstaligen bestaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni