Collecto nu ook te bestellen via smartphone

© brusselnieuws.be
23/09/2014

De collectieve taxidienst Collecto is voortaan ook te bestellen via een nieuwe app voor de smartphone. De app wijst de gebruiker ook de weg naar de dichtstbijzijnde halte en laat toe om de weg van de opgeroepen taxi te volgen.

De nieuwe app bestaat in drie talen: Nederlands, Frans en Engels, maar bestaat voorlopig enkel voor Android smartphones. De versie voor iPhones volgt in oktober.

Tot nu toe kon Collecto alleen via de telefoon gereserveerd worden. Dat blijft ook mogelijk, maar de app biedt meer mogelijkheden. Zo kan de gebruiker zijn of haar taxi volgen of de weg tot de dichtsbijzijnde halte opvragen. De gekozen halte kan ook makkelijk herkend worden via een foto en de gebruiker krijgt een sms met het tijdstip dat de taxi ter plaatse zal zijn.

"Met deze nieuwe app willen we Collecto nog gebruiksvriendelijker maken", zegt minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). "Je wordt naar de halte geleid en ziet de taxi toekomen vanaf je smartphone. Hiermee spelen we in op de verwachtingen van de vele jonge gebruikers die meer en meer hun smartphone gebruiken als hulpmiddel om zich te verplaatsen in onze stad. Bovendien toont het Gewest hiermee dat we blijven investeren in de Brusselse taxisector."

Praten met Uber
Bij een app voor taxi's denken veel mensen spontaan aan de illegale taxidienst Uber. Maar de komst van de app voor de legale Collecto staat los van het verbod op Uber, klinkt het. "We gaan gewoon mee met de technologische evolutie", zegt Smet, die de deur toch op een kier laat voor de alternatieve taxidienst. "Ik ga binnenkort met Uber praten om te kijken welke afspraken gemaakt kunnen worden, maar op dit moment is Uber illegaal."

Het concept van Collecto blijft ongewijzigd. De collectieve taxi is zeven dagen op zeven beschikbaar tussen 23 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends. Voor 6 euro per rit per persoon (5 euro voor houders van een Mobibkaart) brengt een Collecto-taxi de gebruiker van één van de ruim 200 vaste vertrekpunten (MIVB-haltes) naar om het even welk adres in het Brussels gewest.

In 2013 werd Collecto bijna 142.000 besteld met een gemiddelde bezetting van ongeveer 3 personen per wagen. De dienst wordt voornamelijk gebruikt door jongeren tussen de 16 en de 25 jaar en door mensen met onregelmatige werkuren.

Er komt ook een groot gebruiksonderzoek naar Collecto. Smet wil onderzoeken waarom mensen Collecto gebruiken, en vooral waarom ze het niét gebruiken. Mogelijk komt er daarna een uitbreiding van het systeem naar de daguren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni