Maximiliaanpark transmigranten Transitmigranten vluchtelingen

| Transmigranten in het Maximiliaanpark.

Comité P: 'Voorlopige conclusies niet in de richting van die van Dokters van de Wereld'

TD
© Belga
24/10/2018

Het Comité P bevestigt woensdag bezig te zijn met een toezichtonderzoek naar de controle en de opsluiting van transmigranten door de politie. Hoewel het onderzoek nog niet afgerond is, lijken de voorlopige conclusies "niet in dezelfde richting te gaan als deze geformuleerd in het verslag van de ngo Dokters van de Wereld," klinkt het in een persbericht.

Dokter van de Wereld stelde woensdag de resultaten van een eigen bevraging bij 440 transmigranten voor. Daarin zeiden 110 migranten dat ze mishandeld werden. Ruim de helft gaf meer details over de mishandelingen, die gaan van slagen tot naaktfouilles en psychologisch geweld door Belgische politieagenten.

In het kader van het onderzoek van Comité P, dat er kwam naar aanleiding van grootschalige bestuurlijke aanhoudingen, vonden ook contacten met Dokters van de Wereld plaats. Comité P stelt dat de ngo daarbij politioneel geweld tegen transmigranten aankaartte, maar zonder dat de onderzoekers van het Comité P in contact werden gebracht met de betrokken aanklagers.

'Conclusies niet in dezelfde richting'

"Hoewel het toezichtonderzoek van Comité P nog niet is afgesloten en het Comité P gebonden is aan een verplichting tot vertrouwelijkheid waardoor we geen informatie kunnen geven over de inhoud van het dossier, lijken de voorlopige conclusies van ons onderzoek niet in dezelfde richting te gaan als deze geformuleerd in het verslag van de ngo Dokters van de Wereld," voegt het toe.

Het onderzoek zit in zijn eindfase, klinkt het nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, transmigranten, Maximiliaanpark, Comité P

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni