vandersmissen vs relschopper

Commissaris Vandersmissen: ordebewaker of ‘Rambo’?

RVE
© BRUZZ
25/05/2016

Brussels hoofdcommissaris Pierre Vandersmissen mag vandaag het UZ Brussel verlaten. Hij werd neergeslagen na een opmerkelijke actie, waarbij hij een man-op-mangevecht aanging met enkel manifestanten in de nasleep van de nationale betoging. ‘Is de commissaris een Rambofiguur? Zeker niet, hij probeert steeds de gemoederen te kalmeren.’

Dat Brussels hoofdcommissaris Pierre Vandersmissen een directe aanpak heeft als ordehandhaver mag duidelijk zijn. In de uitlopers van de nationale betoging dinsdag chargeerde hij op zijn eentje en zonder bescherming enkele relschoppers, gewapend met een bus pepperspray, alvorens te worden neergeslagen door een man in het rood (beelden onderaan).

De actie deed een aantal wenkbrauwen rijzen, onder andere bij de woordvoerster van de stedelijke politie, Ilse Van de Keere. “We weten ondertussen dat de commissaris de aanval inzette om agenten in burger te beschermen,” verklaart de woordvoerster. “Maar initieel wist ik toch ook niet goed wat ik zag.”

‘Ondemocratisch’
De onbeschroomde methodes van Vandersmissen worden vaak als hardhandig ervaren, onder meer door mensenrechtenadvocaat Alexis Deswaef. Die wenst vandaag als reactie enkel zijn statements uit het verleden te bekrachtigen.

Deswaef noemde de aanpak van de hoofdcommissaris in 2014 ‘ondemocratisch’ na de onbehouwen arrestatie van maar liefst 250 TTIP-betogers. In april dit jaar werd de advocaat ook zelf door de commissaris in de boeien geslagen aan de Beurs, na een manifestatieverbod.

“Vandersmissen maakte me meteen duidelijk dat hij mij als eerste wou arresteren,” klonk het. “Hij nam me mee met handboeien die zeer strakgespannen zaten, samen met mensen die wel de leeftijd van mijn ouders zouden kunnen hebben."

Facebookgroep
Meteen na het incident aan de Beurs werd er een Facebookgroep opgericht om het ontslag van Vandersmissen te eisen. De pagina Vandersmissen Démission’ verzamelde snel volgers en zit vandaag aan zo’n 2.400 vind-ik-leuks.

Op de pagina wordt er fel gereageerd op de beelden van de chargerende Vandersmissen: “de agressie is overduidelijk”, “#RIP” en “wie de wind zaait zal storm oogsten” klinken de reacties op de K.O. van de commissaris.

‘Rechtse aanhang’
Ook burgemeester Yvan Mayeur reageerde in april onthutst op de arrestaties op het Beursplein. Hij zou al langer in de clinch liggen met de hoofdcommissaris en suggereerde – tot groot ongenoegen van het Brusselse politiekorps – onder andere dat linkse manifestanten geviseerd werden door Vandersmissen, terwijl de rechtse tegenhangers hun gang konden gaan.

“Maar er is nooit een persoonlijke vete geweest tussen de burgemeester en de commissaris,” klinkt het op het kabinet-Mayeur. “Meneer Mayeur heeft in het verleden inderdaad zijn pijlen gericht op het politiekorps, maar nooit direct op meneer Vandersmissen. De burgemeester is erg tevreden over het politieoptreden van dinsdag. Hij heeft de commissaris zelfs een persoonlijk sms’je gestuurd om te informeren naar diens verwondingen."

'Unieke aanpak'
“Het is waar, commissaris Vandersmissen heeft een unieke handelswijze als ordehandhaver en ik sta daar volledig achter,” klinkt het bij Nicolas Beckers van politievakbond NSPV, in een reactie op de beelden van dinsdag.

Vandersmissen heeft een jarenlange ervaring met het beheersen van manifestaties in Brussel. De unieke handelswijze waarop Beckers doelt is de gewoonte van de commissaris om zich onbeschermd en persoonlijk te mengen onder het aanwezige politiekorps. “Daar heeft hij in het verleden al successen mee geboekt en het is hem vaak in dank afgenomen.”

'Geen Rambo'
Aan die bijzondere aanpak zijn natuurlijk risico’s verbonden. Dat heeft Vandersmissen gisteren jammer genoeg moeten ondervinden, verklaart Beckers. “Toch zoekt hij nooit zelf het conflict op. Hij is geen Rambo. Zoals ik hem ken, probeert hij altijd zo snel mogelijk de gemoederen te bedaren.”

Volgens de vakbondsman is de schijnbare agressiviteit van de commissaris in het filmpje een subjectief gegeven. “Trouwens, als hij zich had teruggetrokken, hadden we nadien even verontwaardigde reacties gekregen. Dan had men gezegd: ‘kijk eens, de politie blaast de aftocht’.”

Vandersmissen chargeert enkele relschoppers en wordt vervolgens van achteren neergeslagen door een man in het rood. © Belga

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni