De drie spoorbazen en minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) zijn tot gisterenavond laat ondervraagd in de Kamercommissie Infrastructuur over de treinramp in Buizingen. Het ziet er naar uit dat er een bijzondere commissie komt om het dossier over de treinramp verder uit te spitten.

Mogelijk komt staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) in opspraak omdat er tussen 1987 en 1999 weinig gebeurde om het spoorverkeer veiliger te maken. Schouppe stond toen aan het hoofd van de NMBS.

Eerst besliste de NMBS om geen eigen automatisch remsysteem voor treinen te ontwikkelen. Na de ramp in Pécrot wou ze dan in het Europese systeem stappen. Maar die beslissing viel te laat.

Commissie
De meerderheidspartijen pleiten alvast voor een bijzondere commissie die de zaak moet onderzoeken.

De oppositie gaat verder en pleit voor een parlementaire onderzoekscommissie. Die heeft dezelfde macht als een onderzoeksrechter.

De spoortop verschijnt morgen opnieuw voor de Kamercommissie, want nog niet alle parlementaire vragen zijn behandeld.

Herdenking
Zaterdag om 10 uur vindt er in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel een nationale herdenkingsplechtigheid plaats voor de slachtoffers van de treinramp in Buizingen. Het initiatief komt van de federale regering.

Vandaag wordt een van de slachtoffers begraven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni