Commotie rond Nederlandstalige crèche 't Scheutje

© FM Brussel
19/10/2011
De Nederlandstalige crèche ’t Scheutje wordt niet opgenomen in het Anderlechtse wijkcontract voor de Scheutwijk en moet zijn aanbod daardoor inkrimpen. Er komt wel een nieuwe gemeentelijke crèche bij. “We begrijpen er niets van.”

De gemeente Anderlecht koos in 2010 de Scheutwijk uit voor de ontwikkeling van een duurzaam wijkcontract. Met 13 miljoen euro voor verschillende projecten wil de gemeente de wijk doen heropleven.

De crèche 't Scheutje, al veertig jaar gevestigd aan de Ninoofsesteenweg, is niet in het wijkcontract opgenomen. In plaats daarvan komt er een buitenschoolse kinderopvang en een nieuwe gemeentelijke tweetalige crèche met 28 plaatsen aan de Debattylaan.

Nochtans had 't Scheutje het geld broodnodig. "Door de strengere oppervlaktenormen van Kind en Gezin kunnen we ofwel minder kinderen opvangen, ofwel moeten we uitbreiden. Met een uitbreiding zouden we 56 kinderen kunnen opvangen in plaats van de huidige 33," zegt Inge De Wever, voorzitter van de raad van bestuur van 't Scheutje. "Er is een nijpend tekort aan opvang, en dan opteert de gemeente voor een nieuwe crèche met minder plaatsen. Dat is toch niet logisch?"

De Wever vraagt zich af waarom 't Scheutje, ondanks een consensus onder de Nederlandstalige partners, toch over het hoofd werd gezien. Op de gemeenteraad donderdag gaat de crèche het dossier opnieuw onder de aandacht brengen.

Geldgebrek
Schepen van Onderwijs Leopold Lapage (SP.A) zit verveeld met de zaak en zegt dat de gemeente haar best heeft gedaan voor de crèche. "Maar Anderlecht heeft grote geldproblemen. De gemeente kan het zich niet permitteren om een privé-vzw als 't Scheutje te sponsoren," legt Lapage uit. Voor de nieuwe gemeentelijke opvang kan Anderlecht gebruik maken van twaalf appartementen in een sociaal woonblok, een budgettair veel interessantere formule.

De schepen wijst erop dat er nog nooit zoveel geld voor Nederlandstalige initiatieven is uitgetrokken. Het gaat om 1,5 miljoen euro binnen het wijkcontract. "Bovendien, als er geen wijkcontract geweest was, dan zat 't Scheutje met dezelfde problemen," zegt Lapage. "Het lijkt alsof ze dat nu in de schoenen van de gemeente willen schuiven." Hij raadt de crèche aan om bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie aan te kloppen.

Geen overbodige luxe
Ook Waut Es van wijkcomité Ilot Scheut Eiland volgt die piste. Hij dringt er bij de VGC en bij Kind en Gezin op aan om middelen voor de uitbreiding van 't Scheutje uit te trekken. "Gezien de bevolkingstoename zijn twee crèches in de wijk Scheut echt geen overbodige luxe," zegt Es. "We vrezen dat anders jonge gezinnen uit de wijk zullen wegtrekken door het tekort aan kinderopvang."

Sluiting is voor 't Scheutje de allerlaatste optie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni