| Een Ishango-botje, dat in het Museum voor Natuurwetenschappen wordt bewaard.

Congo wil Ishango-botjes terug die in Brussel bewaard worden

© Belga
22/11/2021

Het Nationaal Instituut voor Natuurbehoud (ICCN) van de Democratische Republiek Congo (DRC) wil dat België de Ishango-botjes teruggeeft. Het gaat om archeologische artefacten die in de voormalige Belgische kolonie werden opgegraven. Dat heeft interim-directeur van het ICCN, Olivier Mushiete Nkole, gezegd.

De twee beentjes van zo'n 10 en 14 cm lang zouden telstokken zijn van een volk dat niet zoals wij decimaal telde, maar waarschijnlijk met de bases 6 en 10. De artefacten zijn tussen de 15.000 en 20.000 jaar oud, wat van hen de oudste wiskundige vondst maakt. Ze worden bewaard in het Belgisch Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.

Het ICCN zal het proces opstarten om de waardevolle botjes terug naar Congo te halen, verklaarde Mushiete zondag aan de nieuwswebsite Actualité.cd, drie dagen voor de aankomst in Kinshasa van een Belgische ministeriële delegatie met onder meer de minister van Ontwikkelingssamenwerking, Meryame Kitir (Vooruit), en de staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, Thomas Dermine (PS).

Pionier

De Belgische regering had in juli nog een stappenplan voorgesteld voor de teruggave van objecten uit onder andere de DRC die door de kolonisatie onrechtmatig werden verworven en in België zijn geraakt. Mogelijk zullen er in de loop van de komende jaren zo duizenden voorwerpen worden teruggegeven aan de voormalige kolonies, wat van België een pionier zou maken op dit vlak. Een tijdschema is er nog niet.

De Congolese president Antoine Félix Tshisekedi Tshilombo heeft vrijdag de oprichting aangekondigd van een nationale commissie "voor de repatriëring van het Congolese culturele erfgoed" tijdens de koloniale periode. De Ishango-botjes werden in de jaren vijftig opgegraven door de Belgische geoloog-archeoloog Jean de Heinzelin de Braucourt in het Congolese Ishango, een regio in de provincie Noord-Kivu.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Congo, ishango, Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni