Congolese diaspora brengt hulde aan Lumumba

© GM / BRUZZ
| Lydia Mutyebele Ngoi, schepen voor de Stad Brussel, neemt het woord om te praten over Lumumba.

De Congolese diaspora heeft dinsdagnamiddag hulde gebracht aan hun voormalig eerste minister Patrice Emery Lumumba op het Lumumbaplein, dat zich bevindt aan de ingang van de Matongewijk in Elsene.

Vanuit de Congolese ambassade in Brussel kwam het stoffelijk overschot van Patrice Emery Lumumba rond 15 uur aan op het Lumumbaplein. Verschillende Congolezen uit de buurt brachten een eerbetoon aan de man die zij 'hun nationale held' noemen.

Moed

Voor Lydia Mutyebele, schepen van Gelijke Kansen, is dit het resultaat van een lange strijd die nu eindelijk ten einde is. "De familie heeft gevochten, de verenigingen in Brussel hebben ook gevochten om deze teruggave te steunen en de politieke wereld is ook gevolgd. Samenwerken betaalt zich altijd uit," legt ze uit.

Patrice Emery Lumumba inspireert Mutyebele nog altijd. "Hij is een nationale held, iemand die 'nee' wist te zeggen in 1960 toen iedereen bang was voor het koloniale gezag. Zijn moed probeer ik vandaag mee te nemen in wat ik doe."

whatsapp_image_2022-06-21_at_6.22.12_pm.jpeg
© GM / BRUZZ
| Dido Lakama, voorzitter van de vereniging Change asbl.

Ideologie

Dido Lakama, voorzitter van de vereniging Change asbl in België en tevens een van de organisatoren van het evenement, is blij en tevreden met de eerste stap van de terugkeer. "Als Bantoevolkeren, is de terugkeer van de stoffelijke overschotten belangrijk. Zelfs geestelijk, omdat het ons in staat stelt de persoon in de grond te leggen en ook de familie te laten rouwen," verklaart hij.

Kamba vraagt zich af of de mensen wel begrijpen wie Lumumba was en wat zijn ideologie was. "Lumumba staat voor vele waarden zoals vrijheid, rechtvaardigheid en vastberadenheid. Maar ik zal nog veel meer zeggen dat hij het voorbeeld is van opoffering. Voor de natie en de mensheid met rechtvaardigheid en waardigheid," zegt hij.

Hij geeft de Congolese jeugd hoop. "De jongeren hebben zich het verhaal opnieuw toegeëigend en wij zullen druk blijven uitoefenen en samenwerken met de Belgische en Congolese justitie om de waardigheid, gerechtigheid en waarheid te herstellen," besluit hij.

whatsapp_image_2022-06-21_at_6.22.11_pm_1.jpeg
© GM / BRUZZ
| Een eerbetoon aan Lumumba op het Lumumbaplein in Elsene.

Voor Elena Matundu, voorzitster van GFAIA, houdt de spijt verband met wat er tijdens de kolonisatie van Congo is gebeurd. De excuses van België houden verband met de moord op wat hij zijn eerste held noemt, na Dr. Denis Mukwege. "We wachten op een nieuwe excuses voor wat er tijdens de kolonisatie is gebeurd," liet ze weten.

Onderweg naar Lumumbaville

Volgens het officiële programma zal het stoffelijk overschot van Lumumba woensdag in Kinshasa aankomen om naar zijn geboortedorp, Onalua (Lumumbaville) in de provincie Sankuru, te worden gebracht. Daarna zijn andere provincies gepland, zoals Tshopo in de stad Kisangani en Haut-Katanga, alvorens terug te keren naar de hoofdstad Kinshasa.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?