Conix tekent nieuwbouw VUB

© VUB
De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een ontwerp van Conix Architects gekozen voor 25.000 vierkante meter nieuwbouw op de campus in Elsene. De nieuwe gebouwen omvatten 650 studentenkamers, leslokalen, onderzoeksruimtes en het nieuwe Kultuurkaffee. Goed voor een totale investering van 50 miljoen euro.

De nieuwbouw is goed voor in totaal 25.000 vierkante meter. De extra ruimte is nodig om de groei van de universiteit op te vangen, stelt de VUB.

Het gaat onder meer over 650 bijkomende studentenkoten. Die komen in een langwerpig gebouw langs de Triomflaan. Die wordt daardoor extra stedelijk, terwijl de groene campus beter wordt afgeschermd. Tegelijk blijft de verbinding tussen stad en campus verzekerd door een brede groene boulevard.

Het nieuwbouwproject omvat ook 2.000 vierkante meter leslokalen, 2.400 vierkante meter onderzoeksruimtes en 800 vierkante meter administratie bevatten. Daarnaast komt er ook een culturele pool met een expositieruimte en een nieuw KultuurKaffee. Het bestaande gebouw van de cultuurdienst moet immers wijken voor het nieuwe complex.

Het ontwerp van Conix Architects werd uitverkozen na een wedstrijd waar 28 bureaus op intekenden. Het architectenbureau van Christine Conix zal nu verder werken aan een verfijnd voorontwerp. Daarna zal de bouwvergunning worden aangevraagd. De bouwwerkzaamheden zouden eind 2014 van start kunnen gaan. De voltooiing is voor eind 2016. Aan de nieuwbouw hangt een geschat prijskaartje van ongeveer 50 miljoen euro.

Op de VUB-campus wordt momenteel al gebouwd aan een universiteitshotel. Dat komt langs de kant van de Generaal Jacqueslaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?