Containerkeuken op Abattoir ‘mag hangplek worden’

© Yannick Roels

Vzw Cultureghem, actief op en rond de slachthuizen, heeft er een nieuwe telg bij. Met hun ‘Barattoir’, een keuken in een container, willen ze buurtbewoners en bezoekers bijeenbrengen rond een hapje en een drankje. “Dit mag uitgroeien tot een hangplek,” zegt Eva Debaerdemaeker van Cultureghem.

Afgelopen weekend mochten de kunstenaars van KAK (Koekelbergse Alliantie van Knutselaars) de container alvast feestelijk openen. Sinds maandag ontfermt vzw Cultureghem zich over de werking. De container schotelt de komende drie weken tussen 11 en 16 uur aan iedereen die wil een gezonde, goedkope lunch voor.

Afwisselend kokerellen ploegen van drie sociale Brusselse restaurants: “Op maandag hebben we de mensen van EAT vzw te gast, op dinsdagen die van de Heksenketel, en op woensdag de koks van Cosmos,” zegt Yannick Roels van vzw Cultureghem. “Het is een nieuw experiment. Voor het eerst werken die drie sociale restaurants voor eenzelfde project,” vult Eva Debaerdemaeker van vzw Cultureghem aan.

Met de opbrengst van Barattoir hoopt Cultureghem de container dan verder om te bouwen tot de moederkeuken van Kookmet, de mobiele keukens die nu al vaak worden ingezet om scholieren in aanraking te laten komen met gezonde voeding door hen zelf te laten koken.

“De Barattoir moet uitgroeien tot een plek waar iedereen gebruik van zal kunnen maken om gezonde en goedkope voeding klaar te maken, elkaar te ontmoeten, informatie uit te wisselen en samen te eten,” legt Eva Debaerdemaeker uit. Het mag een ‘hangplek’ worden in de positieve zin van het woord, “waar consumeren niet verplicht zal zijn.”

De Barattoir kan ook inspelen op Court Circuit, een andere realisatie van vzw Cultureghem. Court Circuit is een permanente speelkoer onder de overdekte hal, en houdt het midden tussen het grondplan van een bordspel en van een sporthal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?