Controversiële Gentse professor naar VUB

© Joost Vanderdeelen
Professor Internationaal Publiekrecht Marc Cogen geeft dit jaar les aan de Vrije Universiteit van Brussel (VUB). Opmerkelijk, aangezien de prof aan de Universiteit van Gent (UGent) vorig jaar geschorst was omwille van ‘grensoverschrijdend gedrag’.

Door zijn pro-Israëlische gedachtengoed en zijn verdediging van de oorlog in Irak jaagde Cogen al vaak collega's en studenten in het harnas.

Er liep ook een tuchtonderzoek tegen hem omwille van 'herhaaldelijk grensoverschrijdend gedrag'. Professor Cogen heeft de reputatie dat hij verbaal zeer agressief kan zijn, en het tuchtonderzoek zou daarmee verband houden. Volgens het Gentse studentenblad Schamper zouden zijn lessen doorspekt zijn met persoonlijke meningen, waardoor die steevast een negatieve evaluatie kregen van studenten.

Cogen begon zijn academische loopbaan aan de UGent in 1982. Hij gaf toen ook even les aan de Universiteit van Amsterdam en de VUB. Cogen is verder ook medeoprichter van en de European Friends of Israël, een Europese lobbygroep voor Israël. Van 2004 tot 2007 was hij persoonlijk adviseur van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?