Coöperatieve buurtwinkel Ukkel krijgt navolging

© Epi

In Ukkel bestaat de coöperatieve buurtwinkel EPI al bijna een jaar. Klanten kunnen er biologische en lokale producten kopen aan een lagere prijs, op voorwaarde dat ze lid worden van de coöperatie en drie uur per maand meehelpen. Ook in de tuinwijk Logis-Floréal in Bosvoorde opende begin dit jaar een dergelijk project, en in Vorst en Schaarbeek staan coöperatieve winkels in de steigers.

De kruidenierszaak in de Dekenijstraat in Ukkel, die in juli 2015 opende, is meteen de allereerste coöperatieve buurtwinkel in het gewest. Enkel leden van de coöperatie kunnen bij EPI biologische en lokale producten kopen, aan een lagere prijs dan in de ‘gewone’ biohandel.

In ruil daarvoor moeten ze wel eerst coöperant worden door minstens 100 euro bij te dragen, en elke maand drie uur van hun tijd afstaan. “Hun aandeel in de coöperatie kunnen ze verkopen wanneer ze maar willen”, zegt initiatiefneemster Clara Crabeels aan BRUZZ. “De taken waarbij ze kunnen helpen zijn heel uiteenlopend: van schoonmaken en openhouden van de winkel tot bestellingen plaatsen of helpen bij de communicatie. Alle andere ideeën moedigen we ook aan.”

Gezelligheid
Momenteel werken veel mensen nog meer dan drie uur per maand, zegt Crabeels van EPI. “Het project bevalt hen en dus willen ze er echt de schouders onder zetten. Doordat iedereen meehelpt, kunnen we met een lagere marge werken en de prijzen drukken. Daarnaast is het sociale aspect, de gezelligheid, minstens even belangrijk. Buren uit dezelfde straat die elkaar niet kenden, ontmoeten elkaar hier.”

Het idee van een coöperatieve buurtwinkel is in opmars in Brussel. BRUZZ berichtte al eerder over de coöperatieve supermarkt Beescoop die in de steigers staat in Schaarbeek.  “Binnenkort opent ook Bloum in Vorst, en de winkel in Logis-Floréal in Bosvoorde is al één dag  per week open”, zegt Clara Crabeels. “We staan in contact met elkaar en staan open voor iedereen die zelf ook zo’n coöperatieve zou willen starten.”

EPI is voorlopig vier dagen per week open. De Ukkelse coöperatieve begon met 30 coöperanten en telt er nu al 130. “Maar nieuwe deelnemers zijn absoluut welkom.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?