Coördinatiecel tegen radicalisering weldra van start

© Saigneurdeguerre Flickr CC
© Saigneurdeguerre Flickr CC

Volgende maandag gaat een coördinatiecel aan de slag waarin het Brussels Gewest en de gemeenten en politiezones die het meest betrokken zijn bij de strijd tegen de radicalisering vertegenwoordigd zijn. Het gaat om de burgemeesters en de hoofdcommissarissen van politiezones Brussel-Elsene, Zuid, West en Noord.

Dat heeft minister-president Rudi Vervoort (PS) maandag aangekondigd.

Vervoort verklaarde op de zender Bel-RTL dat de inlichtingendiensten en de Brusselse politie dreigende aanslagen hebben verijdeld. "Onze diensten leveren uitzonderlijk werk en zijn opgetreden waar er dreiging was voor een aanslag."

Hij zei ook dat potentiële doelwitten geïdentificeerd zijn, waarvoor maatregelen zijn genomen.

"Behalve de strijd tegen radicalisering op het terrein door de preventiediensten en de steun aan het verenigingsleven, weten onder meer het OCAD, de staatsveiligheid en de politiezones waar de radicaliseringshaarden in Brussel zich bevinden." Ocad en Binnenlandse Zaken zitten evenwel niet mee aan tafel. Wel gaat de cel de informatie "laten doorstromen".

De cel die maandag vergadert moet zorgen voor de coördinatie en uitwisseling van informatie tussen de lokale autoriteiten onderling en met het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het is de bedoeling om van de cel een permanent orgaan te maken. Daarvoor moet het Brussels parlement nog een ordonnantie goedkeuren.

Volgens Vervoort was de vergadering van de cel al lang gepland en heeft de timing niets te maken met de aanslagen in Parijs.

Vervoort handelt in het raam van zijn nieuwe bevoegdheden inzake preventieve veiligheidscoördinatie van de Brusselse politiezones.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?