reeks

Costa Terrassa: 'Voor de lockdown waren we hier nog nooit geweest'

Eerst kwam de tafel, dan een paar stoelen, daarna de planten en het hekwerk gemaakt van palletten waarin bloemen komen te hangen. Geïnspireerd door de zelfgefabriceerde hekwerken aan de zijkanten van de tijdelijke terrassen verderop in de straat. Dit terras is een lockdown-terras waar de leden van dit huishouden de voorbije maanden heel wat mooie momenten hebben beleefd.

1718 Costa Terrassa Gladys Myriam en Barzan
© Sakia Vanderstichele
| Tijdens de lockdown bracht Barzan Hassan verslag uit van op het terras voor de Koerdische zender K24.

Van wie het idee kwam? “Van Barzan,” lacht Gledys. Barzan heet voluit Barzan Hassan. Hij is EU-correspondent voor de Koerdische zender K24 en woont al jaren in Brussel. Gledys heet voluit Gledys Bravo. Ze kwam twintig jaar geleden uit Colombia naar Brussel en is oprichtster en directrice van Bravo Discovery, een bureau voor toerisme dat onder andere rondleidingen aanbiedt. Verder wonen een broer en een zus van Gledys in dit huis.

“Tijdens de lockdown werkte ik thuis,” zegt Hassan. Algauw begon hij zijn liveopnames voor het journaal vanaf het terras te maken, naar het voorbeeld van CNN-­verslaggever Richard Quest. Daarvoor bleek de boom een perfect alternatief voor de gebruikelijke achtergrond van het Europees Parlement. Tijdens de lockdown bleek Hassan niet de enige die het terras aan de achterkant van het huis had ontdekt. “Na mijn opnames maakte ik vaak een praatje met de buurman,” zegt Hassan. “Het was dé manier om met andere mensen te praten.”

Ook de flora breidt zich langzaam uit op het nieuw verworven dakterras. Er worden courgettes geplant, en citronella, munt (heerlijk in de thee!), rozen en bosbessen. Langzamerhand evolueert het van een kaal dak tot een echte daktuin. “En dat terwijl we er voor de lockdown nog nooit waren geweest!” zegt Bravo. Ze kent de huisbaas goed en die heeft er geen enkel bezwaar tegen dat het dak nu gebruikt wordt als terras. “Zo lang we er niet met honderd tegelijk zijn,” lacht ze. Volgend jaar, als er weer wat meer geld binnenkomt, hoopt ze er een permanente houten vloer te leggen. Ook is ze aan het kijken naar metalen tafels en stoelen, die echt voor buiten gemaakt zijn.

“Na een goede maaltijd en een bad nog even op het terras zitten ... Er is niets beters,” mijmert Bravo. But there's some trouble in paradise. Die ene buurvrouw die met de politie dreigde toen Bravo om één uur nog buitenzat, of die begon te klagen toen ze om elf uur 's ochtends met haar dove vader aan het bellen was... Al verhuist die gelukkig gauw. En trouwens, de buren verderop maken het pas écht bont. Die feesten tot drie uur 's nachts. Maar de vriendelijke buurman die eten kwam brengen tijdens de ramadan, en de latino's verderop die af en toe een dansje wagen op het terras maken alles goed.

  • Gelegen in Elsene
  • 12 vierkante meter groot
  • Windrichting: westen
  • Oogst van courgettes, munt en citronella

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?