Vrijdag 27 mei 2022: de eerste dag van het eerste CORE-festival in het Ossegempark

| De eerste editie van CORE in het Ossegempark.

Couleur Café en CORE hoeven zich dit jaar niet te houden aan Brusselse geluidsnormen

Rojin Ferho
© BRUZZ
22/05/2023
Updated: 26/05/2023 15.42u

De Stad Brussel schort dit jaar alle geluidsnormen op voor twee festivals in het Ossegempark. Dat bevestigde burgemeester Philippe Close (PS) eerder deze week in de gemeenteraad. Volgens geluidstechnicus Vincent Tetaert is hiermee een precedent geschapen, al maakt CORE volgens hem 'wel al gebruik van een speciale 3D-geluidsinstallatie om de overlast voor de buurt te beperken.'

Dit weekend worden ongeveer 30.000 festivalgangers verwacht in het Ossegempark voor de tweede editie van het CORE Festival. Veel buurtbewoners vrezen opnieuw voor geluidsoverlast.

Al lijkt die vrees Stad Brussel niet echt te beroeren. Op de gemeenteraad maandagavond raakte bekend dat het festival zich dit jaar niet hoeft te houden aan de geluidsnormen. Dat geldt ook voor Couleur Café in juni. Dat bevestigde Burgemeester Close (PS) in een antwoord op een vraag van gemeenteraadslid David Weytsman (MR).

Waarom CORE en Couleur Café die vrijstelling genieten, lichtte Close verder niet toe. “Wij maken een uitzondering voor deze festivals en doen hier niets onwettig mee”, klonk het formeel. Close verwees voorts nog naar een vergadering die recent zou plaatsgevonden hebben tussen Stad Brussel, de organisatoren van Core en buurtbewoners.

'Evenwicht vinden'

Gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) wees in een reactie op de gevaren voor de opeenstapeling van festivals op korte termijn in het Ossegempark. “Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen festivals, milieu en leefbaarheid. De rust van buurtbewoners moet gegarandeerd worden.”

Ook verwijst Debaets naar de blokperiode die nu gestart is voor veel studenten. “Buurtbewoners trekken met hun kinderen naar een hotel, omdat studeren onmogelijk wordt gemaakt door CORE, maar niet iedereen kan dat betalen.”

Gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre (N-VA) deelt de bezorgdheid en wil daarom een compensatie invoeren voor de buurtbewoners, bijvoorbeeld door middel van een gratis festivalticket of drankbonnetjes. Maar hij wijst fundamenteel ook op het gevaar van te veel grote festivals in Brussel. “Maak festivals aantrekkelijker voor de buurt, in plaats van grote festivals te laten doorgaan met tienduizenden bezoekers.”

Duidelijk precedent

Volgens geluidstechnicus Vincent Tetaert schept de tijdelijke afschaffing van de geluidsnormen voor CORE en Couleur Café een duidelijk precedent voor de Brusselse evenementenwereld. Een festival of eenmalig evenement kan nu niet stilgelegd worden wanneer één of twee buren klacht indienen.

"Bij de afschaffing van de geluidsnormen zal de muziek niet luider spelen dan wanneer de normen wel van tel zijn." Bovendien maakt CORE, aldus Tetaert, gebruik van "3D-geluidsinstallaties" die de geluidsoverlast voor omwonenden nog meer zouden moeten beperken.

"Zo'n 3D-geluidsinstallatie bestaat eruit dat per geluidsbox die gericht staat naar het publiek, er aan de andere kant van het terrein ook een box in de tegenrichting staat. Die moet ervoor zorgen dat de geluidsgolven zoveel mogelijk op het festivalterrein blijven", zo legt Tetaert uit. "Voor de organisatie van een evenement is dat een duur recept, omdat het dubbel aantal boxen voorzien moet worden. Maar de geluidshinder wordt er wel beduidend minder door."

Couleur Café 2023

Op 23, 24 en 25 juni neemt Couleur Café opnieuw zijn intrek in het Ossegempark aan het Atomium. Ook BRUZZ is er bij met interviews, nieuws, sfeerverslagen, foto's en nog veel meer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Couleur Café 2023 , Philippe Close , core festival , Couleur Café , geluidsoverlast , David Weytsman

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni