Cowerken in de lift in Brussel

Sara De Sloover
© brusselnieuws.be
23/05/2014

Vandaag zaterdag vindt in Brussel de eerste Coworking Belgium Conference plaats. In cowerkgebouwen kunnen freelancers en start-ups een plek huren, en er kennis en ervaringen delen. Anderhalf jaar geleden waren er twee cowerklocaties in Brussel, nu zijn er al minstens zeven.

Cowerken past net als Cambio, Villo en Airb’nb binnen de ‘sharing economy’, de opkomende economische visie waarbinnen mensen goederen en diensten met elkaar delen. En de cowerker is volop in opmars, zegt Ramón Suárez (43), eigenaar van cowerkruimte Betacowork in Etterbeek aan brusselnieuws.be. “Het aantal cowerkers wereldwijd was in 2013 dubbel zo hoog dan in 2012. Er zijn er nu 166.000, tegen 2018 wordt hun aantal op 1 miljoen geraamd.”

Stemmen over gespreksonderwerpen
De eerste European Coworking Conference vond in 2010 plaats in Brussel, vertelt Suárez. Maar een Belgische conferentie was er nog nooit geweest. Daar brengt hij nu verandering in, samen met de collega’s van het gloednieuwe Transforma.bxl, dat met crowdfunding op zoek ging naar de nodige fondsen.

Er zijn meer en meer coworking spaces in België, zegt Suárez, "maar we hebben elkaar vaak nog nooit ontmoet. Op de conferentie zaterdag gaan we stemmen over de gespreksonderwerpen. Wellicht zullen we praten over wettelijke structuren, over het organiseren van evenementen, over hoe je omgaat met een vervelend lid. Richt je een stille ruimte in of niet, aanvaard je dagpassen of alleen mensen die per maand huren? Zeer praktische discussies dus. Daarnaast willen we cowerken ook beter bekendmaken: iemand heeft voorgesteld een Vereniging van Cowerkgebouwen België op te richten.”

Suárez is een Spanjaard die tien jaar geleden in Brussel belandde. “Ik werkte in de marketing, afwisselend bij mijn klant of thuis. Maar ik haatte thuiswerken, en dus ging ik alternatieven zoeken. Ik werd drie maanden lid bij The Hub, de allereerste cowerkplek in België (die eind 2012 failliet ging, red.).In 2010 ben ik met een eigen gebouw begonnen.” Vandaag heeft Betacowork 200 leden die samen 60 werkstations delen.

Op flipflops werken
Stéphanie Toussaint (UCL-campus Bergen, Université de Lille) is ook van de partij op de conferentie zaterdag. Zij onderzoekt cowerken voor haar doctoraat en bracht telkens een maand door in cowerkgebouwen in Brussel, Rijsel en Bergen.

“Ondanks kleine onderlinge verschillen viel het me op hoezeer gebruikers de centrale idee onderschrijven: kennis en ervaringen delen, maar ook bijvoorbeeld boeken of eten", zegt Toussaint. "Ze koken of sporten soms samen, organiseren doe-het-zelfsessies, proberen anderen te helpen die ook een zaak uit de grond aan het stampen zijn. Ze vinden het fijn om relaties te onderhouden met hun cowerkers, al komen ze niet elke dag. Daarnaast heerst er altijd een relaxte sfeer: je kunt in pak en das komen werken, maar ook in T-shirt en op flipflops.”

Cowerken is hip, en daarom probeert iedereen een graantje van het succes mee te pikken, vindt Suárez. "Maandag gaat in de Wetstraat bijvoorbeeld het nieuwe businesscenter 'L42' open, dat zich ook afficheert als coworking space."

"Maar het volstaat niet om gewoon wat stoelen en tafels neer te poten, en daar het etiket ‘cowerken’ op te plakken. Het publiek van commerciële bedrijfsgebouwen is op zoek naar ‘standing’, naar een prestigieus gebouw in een beroemde straat die goed staat op hun visitekaartje. Klanten willen er een eigen hokje, geen gedeelde ruimte. Zij verkopen privacy, wij verkopen gemeenschapszin, verbondenheid en interacties.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni