Cozycar, het vroegere Autopia, probeert steeds meer voet aan de grond te krijgen in Brussel. De vzw wil potentiële autodelers bij elkaar krijgen en organiseert daarom een aantal bijeenkomsten in het Gewest. Tegen het eind van het jaar wil de vzw minstens 20 nieuwe autodeelgroepen oprichten in Brussel.

Momenteel telt Cozycar 1.000 gebruikers in het Brussels Gewest, verdeeld over ongeveer 80 autodeelgroepen. “We proberen mensen bij elkaar te brengen, dat gaat dan zowel om mensen die al aan autodelen doen, als om potentiele autodelers”, zegt van de Charlotte Oosterlynck vzw Autodelen.net, die achter het initiatief zit. Het doel van het initiatief is om door autodelen de luchtkwaliteit te verbeteren, meer open ruimte te creëren en de sociale cohesie te bevorderen.

Cozycar verschilt immers van andere autodeelsystemen omdat het om gesloten groepen gaat. “We proberen buren bij elkaar te brengen en hen een privéwagen te doen delen”, zegt Oosterlynck. “Het is dus niet zo dat je als buitenstaander zomaar kan intekenen.”

Het systeem werkt vanuit een groep mensen die een privéwagen delen en daarvoor een prijs per kilometer betalen aan de eigenaar. “Wij hebben een rekentool om dat te becijferen”, zegt Oosterlynck. “We bieden ook ondersteuning met de verzekering, onder andere een speciale polis bij een makelaar in Gent.”

Cozycar, ging tot maart van dit jaar door het leven als Autopia, maar moest van naam veranderen na een gerechtelijk dispuut met een autogarage in Sint-Genesius-Rode met dezelfde naam. De bedoeling van de tour door het gewest is ook om bestaande gebruikers kennis te laten maken met de nieuwe naam.

De vzw begeleidde tot nu toe al vier gemeenten in het Brussels Gewest om hun concept uit te doeken te doen en wil tegen het eind van het jaar met tien van de 19 gemeenten een overeenkomst afsluiten. Cozycar komt op 9 juni nog samen in de Bar Parallèle op het Fernand Cocqplein in Elsene, en op 8 september in Vorst.

Cozycar is niet het enige autodeelsysteem dat in Brussel actief is. Hoewel er veel deelinitiatieven zijn, zijn er ook belangrijke onderlinge verschillen. Een overzicht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni