Crèche moet sluiten omdat Vlaanderen Brussels attest niet erkent

Omdat kinderopvangster Betty Simons haar in Brussel behaald diploma niet erkend krijgt door Vlaanderen, moet ze haar crèche sluiten. Volgens haar en de gemeente Kraainem speelt haar Franstalige achtergrond mee. “Niets van aan”, reageert Kind & Gezin.

In 2012 behaalde Simons een certificaat ‘kinderverzorging’ aan het opleidingscentrum EFP in Ukkel. Na drie jaar elders als kinderverzorgster te hebben gewerkt, besloot ze in 2016 haar eigen crèche te starten in Kraainem.

Vier kinderen bleven bij haar in de opvang. Met vertrouwen van de ouders, maar zonder erkenning of subsidies. Want haar diploma, dat in Wallonië en Brussel wel wordt erkend, voldoet in Vlaanderen niet. Haar aanvraag in november 2016 voor een vergunning werd door Kind & Gezin afgewezen.

Bij zo’n aanvraag gaat het agentschap van de Vlaamse overheid na of het behaalde diploma voldoet aan de Vlaamse eisen, vastgelegd in het decreet kinderopvang van 2014. Ook kijkt ze naar de kennis van het Nederlands. Daar slaagde Simons op. Wat echter niet voldoet, is haar getuigschrift.

Taalrel
Maar Simons, die eind september haar crèche sloot, meent dat er meer speelt. “Ze willen geen Franstalige kinderopvang hier”. De Kraainemse schepen Véronique Caprasse (DéFi) treedt haar bij en stelt in La Capitale dat het niet de eerste keer is dat Kind & Gezin dwars ligt met een Franstalige crèche in haar gemeente. “Vlaanderen heeft moeite om hier Franstalige crèches te aanvaarden.”

Kind en Gezin weerlegt die aantijging. “De niet-erkenning heeft niets te maken met het Nederlands”, zegt Dubois. “Kind en Gezin heeft uitgebreid onderzoek gedaan om te kijken of haar diploma gelijkwaardig zou kunnen zijn aan de vereiste diploma's die in aanmerking komen voor een erkenning."

Raad van State
Simons, die hulp krijgt van een advocaat van de gemeente, stapt nu naar de Raad van State om alsnog gelijk te krijgen. “Maar dat kan volgens mijn advocaat tot twee jaar duren”, stelt ze. Als de Raad van State beslist dat haar diploma voldoet, is het voor Kind en Gezin in principe mogelijk om Simons te vergunnen.

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook