Crematorium Evere vertraagd: opening pas volgend jaar

September 2023: het lang aangekondigde crematorium van Evere in aanbouw September 2023: het lang aangekondigde crematorium van Evere in aanbouw
© cremabru
| De afwerking van het crematorium in Evere loopt vertraging op.
© cremabru
| De afwerking van het crematorium in Evere loopt vertraging op.

Het langverwachte crematorium in Evere, het tweede in Brussel, had begin maart moeten opengaan. Door bevoorradingsproblemen bij onderaannemers loopt de afwerking van het gebouw vertraging op. Daardoor zal het pas begin 2024 operationeel zijn.

Al vijftien jaar is er sprake van een tweede crematorium in Evere, naast dat van Ukkel. Aan de start van het bouwproject ging een lange administratieve lijdensweg vooraf. In 2015 werd uiteindelijk een architect aangeduid. De Portugese toparchitect Souto de Moura, winnaar van de Pritzker Prize, kwam samen met de Belg Jean-Christophe Mathen als winnaar uit een architectuurwedstrijd. Zij tekenden een sober gebouw, met blinde muren en strakke lijnen.

De bouwwerkzaamheden gingen tweeënhalf jaar geleden van start, in maart 2021. De opening was gepland voor 3 maart van dit jaar, maar die datum werd niet gehaald. “Door de huidige economische crisis hebben sommige van onze onderaannemers en leveranciers bevoorradingsproblemen. Dat heeft gevolgen voor het hele bouwproces,” zegt Xavier Godart, directeur van de intercommunale Cremabru, die het crematorium in Ukkel en ook het nieuwe in Evere beheert.

Budget meer dan verdubbeld

Godart rekent er wel op om begin volgend jaar open te kunnen gaan. “We zijn al ver gevorderd. Het gebouw staat er, de ovens zijn geïnstalleerd, alleen het schrijnwerk is nog niet helemaal klaar, net als de audiovisuele uitrusting van het gebouw.”

De economische crisis en inflatie hebben ook een flinke impact op het budget. Dat was aanvankelijk begroot op 4,4 miljoen euro en werd na enkele jaren verhoogd tot ruim zeven miljoen. “Ondertussen zitten we aan 9,1 miljoen euro,” zegt Godart. “Het heeft gevolgen voor andere investeringen, die voorlopig niet kunnen doorgaan. In Ukkel waren we bijvoorbeeld van plan om zonnepanelen te plaatsen en overwogen we ook om enkele gasovens te vervangen door elektrische.”

Het aantal crematies in Brussel schommelt al enkele jaren rond de vijfduizend. Voor dit jaar denkt Godart uit te komen op 4.850 crematies. “Het nieuwe crematorium in Evere komt er niet vanwege capaciteitsproblemen in Ukkel,” verduidelijkt Godart. “Wel omwille van de Brusselse mobiliteitsproblematiek. Op sommige uren van de dag is het heel lastig om de stad per auto te doorkruisen. Daarom is het handig dat er behalve in het zuiden ook een crematorium is in het noorden van de stad.”

Ceremonie wordt belangrijker

Andere reden is dat het ceremoniële aspect rond crematies en uitvaarten steeds belangrijker wordt. “In het crematorium in Evere zullen we meer aula’s met meer audiovisuele mogelijkheden en ook meer horecagelegenheden hebben zodat we nog beter aan de soms heel verschillende wensen van de nabestaanden kunnen voldoen,” zegt Godart. “Het crematorium zal een soort funerair centrum zijn waar ook de ceremonieën van overledenen die achteraf begraven worden, kunnen plaatsvinden.”

Behalve met de voorbereiding van de opening in Evere, is de intercommunale Cremabru ook bezig met het project voor een dierencrematorium in Schaarbeek. “Dat project zit nog in de administratieve fase, maar zopas kregen we het ontwerp van huurcontract toegestuurd door de gemeente. Heel binnenkort zijn we dus officieel huurder van het terrein en dat voor een lange periode.”

Over wanneer het dierencrematorium klaar zal zijn, wil Godart zich voorlopig niet uitspreken.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?