Crevits: 'Taalachterstand grootste probleem bij schoolverlaters'

© Hilde Crevits

CD&V Brussel heeft dinsdagavond in Gemeenschapscentrum De Markten in Brussel samen met verschillende leerlingen en experts een debatavond gehouden over schooluitval in Brussel. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits was ook aanwezig en ziet de taalachterstand in Brussel nog altijd als grootste oorzaak van het vroeger verlaten van de school.

De kloof tussen kinderen die het Nederlands goed beheersen en diegenen die het niet goed beheersen blijft nog altijd problematisch in het Brusselse onderwijs. "Wij zullen de komende jaren nog veel sterker inzetten op de basiskennis van het Nederlands bij jongeren. Als je de taal niet voldoende beheerst, haal je die achterstand niet meer in, zelfs in lessen wiskunde."

"Binnen de regering hebben we daarom eindtermen vastgelegd van de basiskennis waaraan elke leerling moet voldoen", vertelde minister Crevits. Aanleiding voor het debat was een studiereis van het Brusselse jeugdhuis Chicago aan het Finse onderwijssysteem. Een land waar slechts één procent van de leerlingen zijn jaar overdoet.

Vorig jaar bleven in Vlaanderen nog 25.000 studenten zitten, waarvan een groot deel in Brussel. Daarom werd eerder al het actieplan "Samen tegen Schooluitval" gelanceerd. Daarbij wordt vanaf 5 halve dagen onwettige afwezigheid het Centrum voor Leerlingenbegeleiding ingeschakeld.

Minister Crevits ziet nog een andere oorzaak voor het interesseverlies van de Brusselse leerlingen in het secundair onderwijs. "De aangeboden studierichtingen matchen niet met de noden van jongeren. Ik stond er van versteld hoe weinig aanbod Brussel heeft in technisch en beroepsonderwijs."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?