© Photonews | Protest van de cultuursector aan het Vlaams Parlement tegen de besparingen van de regering-Jambon (archiefbeeld).

Cultuursector en middenveld manifesteren donderdag ondanks spoorstaking

HD
© Belga
17/12/2019

De kunst- en cultuursector en het middenveld plannen volgende donderdag acties aan het Vlaams parlement, met onder andere een protestmars en een megakoorzang. Vraag is of daar veel volk op af zal komen, gezien de spoorstaking die de socialistische en liberale spoorvakbonden die dag houden. "We zijn solidair met het spoorpersoneel, ook hun werk en de dienstverlening lijdt al jaren onder het beleid van telkens weer besparen. Het toont nog maar eens aan hoe breed gedragen het ongenoegen is."

Ondanks de staking zal ongeveer de helft van de treinen rijden, meer dan genoeg om naar en uit Brussel te geraken", zeggen de organisatoren van de acties van de kunst- en cultursector. "Het NMBS-personeel is van harte welkom om aan te sluiten aan de acties aan het Vlaams parlement. Laat ons samen onze stem klinken voor een beleid dat investeert in de non-profit, want daar zit uiteindelijk de echte maatschappelijke winst."

Aanleiding voor de manifestaties is de stemming over de Vlaamse begroting 2020 - 2024 in het Vlaams Parlement. "Honderden organisaties, instellingen, verenigingen en kunstenaars die hun middelen de voorbije jaren al zagen krimpen, zullen het met nog minder moeten doen", zegt Sarah Scheepers van de VuurWerk-campagne.

"De grens is meer dan bereikt, en in zoveel sectoren tegelijk. Wil men echt een warme samenleving zoals in het regeerakkoord staat, dan moeten deze plannen ongedaan gemaakt worden. Het ontbreekt niet aan geld, enkel aan de juiste politieke keuzes."

Hetzelfde geluid is te horen bij State of the Arts, een andere trekker van de acties. "De desastreuze besparingen bij kunst en cultuur betekenen een echte kaalslag op ons cultureel landschap. Creativiteit, verbeelding en kunst zijn cruciaal voor een menselijke en democratische samenleving. Wie hierin het mes zet, zet het mes in de samenleving en in de canon van de toekomst", zegt Kobe Matthys.

Mars voor een warme samenleving

"We zullen dan ook met een grote delegatie van kunstenaars, acteurs, auteurs en andere artiesten naar Brussel komen, naar de acties maar ook naar het parlement om de zittingen bij te wonen." Op 19 december vertrekt om 16.30 uur de 'Mars voor een warme samenleving' van station Brussel-Centraal naar het Vlaams parlement. Daar zullen sprekers uit de verschillende sectoren het woord nemen, afgewisseld met muziek.

Om 19.00 uur is het moment waarop, tijdens de zitting van het Vlaams parlement, 500 zangers in een mega-koor zullen zingen: "Hear My Voice", uitgevoerd door amateurkoren, professionele zangers, kunstschoolstudenten en hun docenten, organisaties uit de sociale en cultuursector, tot en met de occasionele douche-zanger. Daarnaast zullen delegaties van de verschillende sectoren de hele dag in het parlement aanwezig zijn om de zittingen bij te wonen, aldus de organisatoren.

In de bezoekersruimte van het Vlaams Parlement wordt een 'burgerparlement' gehouden, waar gediscussieerd wordt over het Vlaamse beleid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, state of the arts, Vuurwerk, spoorstaking

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie