| Beeld van een eerder protest, Still standing for culture, op het Muntplein

Cultuursector roept op tot protest op Muntplein tegen sluiting

© Belga - BRUZZ
23/12/2021
Updated: 23/12/2021 12.32u

De cultuursector roept op om komende zondagmiddag samen te komen op het Muntplein in Brussel om te protesteren tegen de verplichte sluiting. "Voor de zoveelste keer zijn wij het zwarte schaap. Het slachtlam," reageert bijvoorbeeld acteur en theatermaker Stany Crets op zijn Facebookpagina. Kunstenplatform State of The Arts zegt dat de hele sector, zowel Nederlands- als Franstalig, mee komt protesteren.

Het Overlegcomité besliste woensdag om vanaf 26 december een verbod in te voeren op binnenevenementen, waaronder cultuur- en theatervoorstellingen en bioscoopvertoningen.

"De evenementen-, cultuur- en entertainmentsector, of hoe we het ook willen noemen, gaat pottoe. Aan de horeca wordt niet geraakt," schrijft Crets op Facebook. "Dat is hun volledig gegund, versta me niet verkeerd. Dat is op zijn minst vreemd te noemen."

Volgens de acteur begrijpt niemand in de cultuursector deze nieuwe maatregel en dreun voor de sector. "Niemand die het begrijpt. Noch de producenten, noch de spelers of creatieven, noch het publiek, en sterker, zelfs binnen de partijen van de beleidsmakers valt men omver van zoveel absurdisme."

Kunstenplatform State of the Arts (SOTA) zegt dat zowel Frans- als Nederlandstalige kunstenaars uiting willen geven aan hun "algehele woede." "Het is de zoveelste keer dat wij geviseerd worden," zegt Katrien Reist van SOTA. "Het lijkt de makkelijkste sector om telkens weer uit en aan te zetten."

Volgens Crets heeft de cultuursector solidariteit altijd laten primeren op eigenbelang. "Maar solidariteit is nu even geen argument meer. Niet als er nog maar eens willekeur en maten en gewichten in het spel zijn," aldus de theatermaker.

Moeilijk om met één stem te praten

Voor de acteur en theatermaker vertegenwoordigt de cultuursector "duizenden verschillende activiteiten die niet onder één noemer te vangen zijn." "Maar voor de overheid zijn wij wel één sector. And that sucks big time. Want onze differentiatie is onze zwakte. Daardoor hebben we telkens weer andere belangen te verdedigen en kunnen we moeilijk als één stem praten in persberichten en op tv en radio. Laat staan dat we als één blok op straat kunnen komen."

Dat lijkt nu toch te gaan gebeuren. De cultuurmanifestatie zal komende zondag om 14 uur plaatsvinden op het Muntplein in Brussel. Volgens Reist van SOTA wordt het een vrij korte, stilstaande actie, vanwege de coronamaatregelen. "Maar het wordt waarschijnlijk de eerste in een reeks."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni