D-Day voor inschrijving secundair onderwijs: 'Volgend jaar ander systeem'

Sara De Sloover
© brusselnieuws.be
23/02/2016

De overheid werkt aan één uniform aanmeldingssysteem voor het Nederlandstalig onderwijs in Vlaanderen en Brussel. Dat zegt Petrus Van den Cruysse, hoofd van het Brusselse Lokaal Overlegplatform (LOP) secundair onderwijs aan onze redactie. Woensdag is het D-Day voor alle ouders die hun kind in de Nederlandstalige secundaire school van hun keuze willen krijgen. 'Het komt aan op reactiesnelheid.'

Ouders van een kind dat volgend jaar naar het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel wil, zullen woensdagochtend de vingerkootjes stretchen. Klokslag 13 uur komt het er op aan om hun kind vliegensvlug in te schrijven in de school van hun voorkeur. En dan is het een paar weken nagelbijtend afwachten.

Heleen Rodiers, grafisch ontwerper bij Agenda Magazine, wil haar dochter Ada (11) ingeschreven krijgen in het Maria-Boodschaplyceum in het centrum. Het gezin woont in Neder-Over-Heembeek. "Ik heb vier collega's gerekruteerd. Ook mijn vriend en mijn ouders zitten klaar, net als mijn tante, mijn schoonbroer in Engeland en een goede vriendin." Elf mensen, dat zijn elf kansen om Ada in de school van haar dromen binnen te loodsen.

'Kansberekening'
"In de procedure die we gekregen hebben, staat dat je met meerdere mensen mag proberen aanmelden. Dan doe je dat natuurlijk, het is een kansberekening. Het is een beetje als tickets voor Tomorrowland proberen bemachtigen, zeiden ouders die het vorig jaar hebben gedaan."

Ook Anke Van den Bremt uit Schaarbeek heeft een hele mailinglist aan bekenden instructies doorgemaild om haar zoon Floris ingeschreven te krijgen in het Atheneum van Brussel. "En vandaag (dinsdag, red.) heb ik nog een herinnering gestuurd." Uiteindelijk zullen er ongeveer 15 mensen achter de pc klaarzitten.

Op de website van de inschrijving staat nu nog een teller die gestaag aftikt richting 13 uur, dinsdagmiddag. Rodiers: "En dan wordt het als een gek klikken. Het gaat echt puur om reactiesnelheid, heel stresserend vind ik dit allemaal."

Beide moeders hebben ook een tweede en derde school opgegeven. "Maar dat zijn ook heel populaire scholen, dus ik betwijfel of daar dan wel plaats zal zijn", zegt Van den Bremt.

Sommige scholen te populair
Volgens Petrus Van den Cruysse, voorzitter van de werkgroep LOP secundair onderwijs, wringt daar net het schoentje. "Het aantal leerlingen stijgt lichtjes, maar we hebben nog altijd ruim voldoende capaciteit. Het probleem is vooral dat een aantal scholen erg populair zijn. Alle kinderen die daarnaartoe willen plaats bieden, kan alleen als die scholen drastisch uitbreiden."

Cijfers wil Van den Cruysse niet geven, zo vlak voor de inschrijvingskoorts. "Die cijfers zijn ook heel moeilijk te interpreteren voor we alle controles hebben gedaan. Want niet alleen in Brussel zijn er aanmeldingen, ook in de ruime omgeving. Vandaag kan het zo zijn dat een ouder zijn kind zowel in Brussel als Leuven inschrijft en op beide plekken een plaats toegewezen krijgt. Dan komt de leerling op een van beide plekken niet opdagen, en krijgt een leerling van de wachtlijst daar die plaats. Maar dat leidt weer tot een open plek in een derde school."

Vorig jaar leidde dat in sommige scholen tot lange wachtlijsten op voorhand, maar als puntje bij paaltje kwam waren ze in september dan niet eens helemaal volzet. "Ouders hadden op verschillende paarden gewed, ik begrijp ze wel."

Maar van dat 'cascadesysteem' wil het Vlaamse onderwijs af, zegt Van den Cruysse. "En dat zal ook gebeuren met het nieuwe systeem waaraan nu in alle stilte wordt gewerkt. Volgend jaar komt er normaal gezien één systeem voor het hele Nederlandstalige onderwijs in Vlaanderen en Brussel. Een eerste keuze in Brussel en een tweede in Leuven kan nog wel, maar niet meer verspreid over verschillende inschrijvingslijsten. Scholen hebben meer overzicht nodig."

Voor wie het vandaag al D-Day is, kan gerust zijn. "Alles is klaar, de helpdesk staat paraat. De ouders zijn uitgebreid gebrieft, ze hebben net nog een laatste mail gehad. Het zal vlot verlopen."

Inschrijfstress
Onze collega Hannah hielp andere collega Heleen bij het inschrijven van haar dochter, en toont hoe dat gaat:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni