Tijdens de winter kunnen daklozen in verschillende opvangcentra terecht om te overnachten, onder andere in dit huis van Samusocial.

Daklozen hekelen groot gebrek aan slaapplaatsen na winteropvang

Len Buggenhout
18/07/2018

Daklozen betreuren dat het aantal slaapplaatsen na de wintermaanden drastisch slinkt. Dat blijkt uit een tevredenheidsenquête van het steunpunt voor thuislozenzorg, La Strada. Ook het gebrek aan veiligheid in de opvangcentra blijft een pijnpunt.

De duidelijke terugval in voorzieningen na de winter belemmert daklozen om aan een langetermijnoplossing te werken, zo blijkt uit het deelrapport van La Strada dat onze redactie al kon inkijken. Ze hekelen het grote verschil met de rest van het jaar.

“Ik meen het als ik zeg: de winter is voor mij zoals Byzantium,” zo getuigt een dakloze in het verslag. “Alles is voorzien. Je hebt douches, je krijgt eten. Overdag kan je ergens terecht en ’s avonds heb je een rustige slaapplek. Maar na de winter… is het miserie! Want alle voorzieningen stoppen plots en dan moet je weer met de staart tussen de benen de straat op. En is er niets veranderd aan mijn situatie.”

Telefooncellen verdwenen

Ook de veiligheid in verschillende centra blijft een belangrijk aandachtspunt. Vooral in de opvanghuizen van Samusocial, het nachtasiel Hoeksteen en verschillende dagcentra is de onzekerheid groot. “Er zijn dieven, je moet altijd aandachtig blijven,” zegt een getuige. “De mensen die er werken weten anderzijds wel wat ze doen.”

Bovendien is het voor daklozen erg ingewikkeld om een plek in één van de centra te bemachtigen. Om een bed te reserveren, moeten ze eerst bellen. Dat is voor veel daklozen een probleem. Sinds de aanslagen moet degene die een telefoonabonnement wil afsluiten, ook een adres opgeven. Bovendien zijn de telefooncellen al vele jaren uit het straatbeeld verdwenen, waardoor de drempel voor daklozen om te kunnen bellen alleen maar is verhoogd.

Wat wél als zeer positief werd ervaren, is de aanwezigheid van het Centrum Algemeen Welzijnswerk op de site in Haren. Het consortium dat daar de deuren van een opvangcentrum opende, met hulp van de federale overheid, hechtte immers veel belang aan sociaal-maatschappelijke ondersteuning. Vooral de soms complexe administratieve hulp wordt erg op prijs gesteld.

Na de winteropvang

La Strada organiseert jaarlijks samen met het Brussels Platform Armoede een tevredenheidsenquête over de winteropvang. Dat zijn de uitgebreide opvangmogelijkheden voor daklozen en mensen met een beperkt inkomen die tijdens de winter de deuren openen. Het gaat hierbij dus niet alleen om de opvanghuizen van Samusocial, maar ook bijvoorbeeld om het tijdelijke centrum in Haren.

Het doel van het onderzoek is om te bekijken waar de opvang nog kan verbeteren. Daarbij krijgen niet alleen de hulporganisaties de kans om de opvang te evalueren, ook gebruikers zelf mogen een beoordeling geven.

Op de volledige analyse is het nog wachten tot in september. In totaal werden dit jaar meer dan 180 mensen ondervraagd, aan de hand van een vragenlijst, een persoonlijk interview of in verschillende praatgroepen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , daklozenopvang , daklozen , Winteropvang , Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni