Dan toch geen betoging van 'Black Lives Matter' in Brussel

© Photonews
| Ook in Europa ontstaan er Black Lives Matter-protestacties, zoals hier op zondag 31 mei in Londen
Updated: 31-05-2020 - 21:39

De Facebookgroep BLMBelgium, een verwijzing naar de beweging ‘Black Lives Matter’, riep via sociale media op tot een manifestatie in Brussel. Maar die komt er toch niet, want er is geen toelating van de politie en de coronamaatregelen gelden nog steeds, aldus de organisatie die zich ook excuseert en naar een nieuwe datum zoekt.

Oproep tot 'black lives matter'-protest in Brussel
© Facebook - Black Lives Matter Belgium
| Oproep tot 'black lives matter'-protest in Brussel

BlackLivesMatterBelgium riep, als nieuwe beweging, op om op 1 juni in Brussel te komen manifesteren als reactie op de dood van George Floyd in de VS, een zwarte man die door de politie tegen de grond werd gekneld tot hij overleed. De beelden van de arrestatie gingen de wereld rond.

Onder het motto 'Samen maken we geschiedenis' riep de groep op tot een 'vredevol protest' op het Brusselse Muntplein, maandag 1 juni vanaf 14 uur. Maar of de manifestatie zou kunnen doorgaan, was zeer de vraag.

Alle openbare bijeenkomsten zijn omwille van de verspreiding van het coronavirus nog steeds verboden, benadrukt Ilse Van de Keere aan onze redactie. "Elke vorm van manifestatie blijft verboden. Bovendien hebben wij geen enkele aanvraag ontvangen," klinkt het. "We zullen de nodige voorbereidingen treffen."

Zondagavond liet de organisatie weten het evenement toch af te blazen. "We zijn begonnen als een groep jongeren vol enthousiasme om een protest te organiseren. [...] Maar we hadden nog geen toestemming om dit protest te organiseren en hier zijn we in de fout gegaan", klinkt het op de Twitter-account.

Het evenement gaat dus niet door, maar er wordt in samenspraak met de politie wel naar een eventuele datum voor een nieuw protest gekeken, aldus de organisatie.

Protest in de VS

In verschillende steden in de Verenigde Staten is intussen een avondklok ingevoerd omdat er al enkele dagen en nachten gewelddadige protesten plaatsvinden. Betogers willen dat alle politieagenten die betrokken zijn bij de dood van George Floyd aangehouden worden.

Floyd overleed nadat een politieagent hem gedurende acht minuten in een wurggreep had genomen tijdens een arrestatie. De politieagent is ontslagen en wordt beschuldigd van moord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?