D'Broej antwoordt Crevits: ‘Betrokkenheid ouders in arm Brussel net heel groot’

© Wikipedia

Volgens Vlaams minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V), boekt de tweede generatie allochtonen in ons land te weinig vooruitgang en mogen scholen gerust meer engagement vragen van ouders. Jeugdwerkorganisatie D’Broej draait de vaststelling om, en stelt dat de betrokkenheid van ouders in de armere wijken van Brussel net heel groot is. "Maar vertrouwen blijft van essentieel belang om de band tussen de ouders en de school te versterken", schrijft D'Broej in een open brief.  

Scholen mogen van Crevits meer engagement van de ouders vragen. Volgens jeugdwerkorganisatie D'Broej is de betrokkenheid van ouders in de armere wijken van Brussel, waar veel inwoners een migratieachtergrond hebben, net heel groot. Maar de drempel om het contact met de school alleen aan te gaan, ligt vaak te hoog. “De vraag naar huiswerkbegeleiding, hulp bij inschrijvingen op school en begeleiding van een jeugdwelzijnswerker naar een oudercontact is enorm”, zegt D’Broej in de open brief.

Vertrouwen blijft voor hen een essentiële factor in het contact tussen de ouders en de school. Niet enkel de ouders, ook de school kan deze vertrouwensband versterken. “We juichen het initiatief van een Brusselse school toe om tijdens de pedagogische studiedag leraren een bezoek te laten brengen aan de ouders van de kinderen van hun klas.” Maar ook kleinere initiatieven, zoals een ouderontbijt op de speelplaats, kunnen volgens D’Broej hun steentje bijdragen.

Scholen kunnen ook samenwerken met (buurt)partners om het vertrouwen te vergroten. “Partners als Brede School, lokale verenigingen en zelforganisaties bereiken de bewoners van de wijk rond de school in een andere context (via de vrijetijdsbesteding bijvoorbeeld). Het vertrouwen dat die organisaties opgebouwd hebben, straalt via een samenwerking af op de school.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?