De Block: 'Aantal asielaanvragen stap per stap opdrijven'

© GR/BRUZZ

Minister van Volksgezondheid, Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) heeft haar diensten inderdaad gevraagd om het aantal asielaanvragen "stap voor stap" naar boven op te drijven. "Eigenlijk waren het er gemiddeld al 80." Maandag deden volgens de minister 110 mensen een aanmelding.

De Blocks voorganger Theo Francken (N-VA) liet het aantal dagelijkse aanmeldingen bij de Dienst Vreemdelingenzaken onlangs nog beperken tot vijftig. "Dat ging om een mondelinge instructie van mijn voorganger", zegt De Block. "Ik heb gevraagd aan mijn diensten, niet alleen DVZ maar ook bijvoorbeeld Fedasil, hoeveel mensen ze kunnen inschrijven en hoeveel plaats ze hebben", zegt de minister daarover.

"Ik heb mijn diensten gevraagd om dat stap voor stap naar boven op te drijven, maar eigenlijk waren het er gemiddeld al 80." Maandag deden volgens de minister 110 mensen een aanmelding.

"Als mensen eerst maanden op straat moeten verblijven, in de kou, dat gaat niet en dat geeft ook aanleiding tot criminaliteit. De situatie was nu eenmaal erg acuut toen ik werd aangesteld. Dit gaat dus niet om een ander beleid, maar over zwakke mensen beschermen en je verantwoordelijkheid nemen", zegt ze. "Er is een recht om asiel aan te vragen. Of je het krijgt, dat hangt van factoren af."

De Block benadrukt dat gezinnen met kinderen voorlopig nog altijd voorrang krijgen aan het Klein Kasteeltje.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?