De Branding wordt eindelijk weer knus jeugdhonk

Jeugdhuis De Branding neemt vanaf 27 augustus, het weekend van de jaarmarkt, zijn intrek in het leegstaande café Barapaat op het Kardinaal Mercierplein. Daarmee komt een eind aan de vijf jaar durende odyssee van het jeugdhuis.

In 2005 moest De Branding na dertig jaar weg uit haar zolder in de Schijfstraat in Laken. Het gebouw werd verkocht. De jongeren vonden eerst een tijdje onderdak bij jeugdhuis Tongeluk in Ganshoren. Daarna konden ze terecht in het gemeenschapscentrum Essegem, maar het lokaal waarover ze beschikten, was niet meteen een knus jeugdhonk.

Hoewel De Branding buitenshuis activiteiten bleef organiseren, verloren ze leden. De leiding van het jeugdhuis bleef dan ook aandringen op een structurele oplossing.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) maakte een bedrag van 250.000 euro vrij voor de verbouwing van een pand dat de gemeente ter beschikking zou stellen. Een geschikt pand vinden bleek echter niet eenvoudig: niemand was er tuk op om een jeugdhuis als buur te krijgen.

In mei bereikten de Jetse schepen van Jeugd Brigitte De Pauw (CD&V) en VGC-collegelid Bruno De Lille (Groen!) dan een oplossing: de gemeente stelt een braakliggend terrein naast het station ter beschikking, en met het geld van de VGC wordt daarop een jeugdhuis neergezet.

Omdat de bouw enkele jaren zal aanslepen, werd ook een tijdelijke oplossing gezocht. Die werd gevonden in het ter ziele gegane café Barapaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?