De Brusselse jeugdbeweging: ‘Een voorbeeld voor Vlaanderen’

Plezier beleven in groep: de chiro in Koekelberg (archiefbeeld)
Updated: 14-10-2018 - 12:00

Op maandag gaat de ‘Week van het Brusselse jeugdwerk’ van start. Maar hoe is het gesteld met de Brusselse jeugdbewegingen? BRUZZ ging op zoek en vond jeugdbewegingen die enorm aan het groeien en bloeien zijn. “En wat diversiteit betreft, gaan we erop vooruit.”

Rone is 23 jaar oud en woont in Vlezenbeek. Toch reist ze één zondag op twee helemaal naar Schaarbeek om als Chiroleidster een bende enthousiaste jongelingen te begeleiden. “Ik zit al mijn hele leven bij een jeugdbeweging en speel ook zelf ontzettend graag spelletjes. En Schaarbeek biedt net dat tikje extra: hier heb ik het gevoel dat ik de maatschappij een dienst bewijs”, vertelt ze aan BRUZZ.

Rone ziet kinderen bij de Chiro positief evolueren. “Meerdere kinderen hier hebben het nodig om op zondag naar de Chiro te komen omdat ze bijvoorbeeld thuis niet terechtkunnen. Of omdat ze anders maar wat op straat zouden rondhangen,” vertelt ze.

De Chiro in Schaarbeek is dan ook een schot in de roos. Hoewel de jeugdbeweging nog maar vier jaar bestaat, bereikte ze vorig jaar al meer dan 60 leden. “En de groep is erg divers”, vertelt Rone. “In het begin moesten we dan wat nadenken over hoe we halalvoeding zouden aanbieden tijdens de kampen. Maar daar hebben we inmiddels oplossingen voor bedacht.”

Stijgende populariteit

Chiro Schaarbeek is niet de enige die het zo goed doet in het Brussels gewest. “Volgens de laatste tellingen zijn er in het Brussels gewest maar liefst 25 Nederlandstalige jeugdbewegingen die gesubsidieerd worden door de VGC,” vertelt Mathias Dobbels, woordvoerder van bevoegd minister Pascal Smet (SP.A).

Van die elf Chirogroepen, tien Scoutsgroepen, twee Fos Open Scoutinggroepen, één JNM-Brusselgroep (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) en één kunstjeugdbeweging, waren in 2017 precies 2.855 jongeren lid. En de populariteit blijft toenemen.

"Waar we in 2005 nog 2.400 leden telden, klom dat aantal in 2017 op naar 2.855 leden," aldus Dobbels. Dat is een stijging van net geen twintig procent.

“Verschillende groepen hebben intussen een inschrijvingsstop, én een wachtlijst,” zegt Naomi Costrop van Scouts en Gidsen Vlaanderen. “Dat is bijvoorbeeld zo bij de scouts in Jette, waar het aantal leden enorm aan het boomen is. Maar ook in Sint-Pieter-Woluwe en Ukkel kunnen er inmiddels geen leden meer bij.”

Maar qua diversiteit doen die groepen het niet altijd even goed als Chiro Schaarbeek. Jeugdbewegingen houden geen cijfers bij over gender of herkomst, maar toch is het volgens de leiding van Scouts Jette duidelijk dat hun groep nog kan evolueren.

“We trekken stilaan een meer divers publiek aan,” zegt Staf Ostyn. “Maar voorlopig is slechts ongeveer een tiende van onze leden van niet-Belgische afkomst.”

'Het zit goed'

Ook bij andere groepen verschilt de samenstelling van gemeente tot gemeente. Naast het door de VGC gesubsidieerde net zijn er natuurlijk nog andere jeugdbewegingen. Daaronder vallen niet enkel de groepen die door de Franstalige gemeenschap worden ondersteund, maar ook politieke jeugdbewegingen of andere zelfstandige organisaties.

Bij het autonome Les Fourmis, een moslimscouts in Brussel-Stad, is de diversiteit bijvoorbeeld niet zo groot. Volgens leidster Nissine El Haddadi hebben de meeste kindjes er de dubbele nationaliteit. “De meesten zijn Belgisch-Marokkaans. Op dit moment is iedereen moslim, maar ook niet-moslims zijn welkom. Al is er op dit moment ook een wachtlijst.”

Toch vindt Costrop van Scouts en Gidsen Vlaanderen dat de jeugdbewegingen in Brussel de goede weg opgaan. “In Brussel is geen enkele groep volledig homogeen. Wat diversiteit betreft, kan Vlaanderen aan de Brusselse jeugdbewegingen een voorbeeld nemen. Maar dat neemt niet weg dat er ook hier nog werk aan de boeg is, vooral dan op het vlak van kansarmoede.”

Ook Yunus Denizli van het Platform Allochtone Jeugdwerkingen treedt bij. “Onlangs werd een meisje met hoofddoek voorzitster van één van de Chirokoepels in Brussel. Als dat lukt bij een oorspronkelijk christelijke organisatie, dan weet je dat het goed zit.”

Per vergissing hadden we in een eerdere versie van het artikel vermeld dat er slechts één FOS Open Scoutinggroep tot het lijstje van door de VGC-gesubsidieerde jeugdbewegingen behoorde. Het zijn er twee.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?