© Google Maps

De Bruynstraat in Sint-Joost-ten-Node wordt Marguerite Coppinstraat

NLS
06/12/2023

In navolging van de Marie Popelinstraat, krijgt ook schrijfster Marguerite Coppin een straat naar haar vernoemd in Sint-Joost-ten-Node. Zo wil het gemeentebestuur inzetten op een meer inclusieve en gelijkwaardige openbare ruimte.

De De Bruynstraat in Sint-Joost-ten-Node wordt mogelijk herdoopt tot de Marguerite Coppinstraat, naar de Franstalige schrijfster, vertaalster, dichteres en feministe die in 1867 geboren werd in de gemeente.

Met het initiatief wil het gemeentebestuur de openbare ruimte inclusiever en meer gelijkwaardig maken, als manier om de levensloop van vaak onbekende, maar inspirerende vrouwen, in de kijker te zetten.

Burgemeester Emir Kir heeft het over “een herstel voor het negeren van de bijdragen van vrouwen aan onze samenleving. Een straatnaam is een bestaan en erkenning, een soort Matilda-effect in de openbare ruimte.”

Het voorstel wordt onderworpen aan een openbaar onderzoek dat 15 dagen zal duren. Krijgt het een positief advies van de Koninklijke Commissie voor Toponymie, zal de naamsverandering voorgesteld worden tijdens de gemeenteraad.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie