‘De ideale manier om Nederlands te leren’

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
01/07/2011
Wiels, Ten Weyngaert, de Nederlandstalige bibliotheek in het prachtige Brass: het zijn maar een paar plaatsen waar Vorstenaars in hun vrije tijd naartoe kunnen. Met (Ver)ken je buurt organiseert de bib van Vorst een cursus om buurt­bewoners hun wijk te leren kennen en in één moeite door ook Nederlands bij te leren. Vandaag gaan vier cursisten naar het centrum voor hedendaagse kunst Wiels.

R osine, Ouiam, Catherine en El Ouarda zitten achter hun banken, die voor de gelegenheid in een U-vorm rond een markeerbord staan. Ze luisteren aandachtig naar hun leraar Kristof.

Wat is een museum? Wat kun je daar zien? "Kunst," antwoordt er een. Even later laat Kristof een reeks foto's van schilderijen en andere kunstwerken rondgaan: Picasso, Mondriaan, Rodin,... In een korte bloemlezing van de kunstgeschiedenis passeren 'kunstwoorden' als landschap, scène, abstract, stilleven, portret, beeldhouwwerk en installatie de revue.

De vier vrouwen werken enthousiast mee en schrijven de nieuwe woordenschat ijverig in hun notitieboekje. Over een halfuurtje zitten ze zelf tussen de kunstwerken in het museum voor hedendaagse kunst.

"Wat is hedendaagse kunst?" wil iemand weten, "en wat is het verschil met moderne kunst?" - "Hedendaagse kunst is kunst van een kunstenaar die nog leeft," legt biblio­theekmedewerker Jan Debognies uit.

Google Maps
Rosine, Ouiam, Catherine en El Ouarda, de vier cursisten die vandaag zijn opgedaagd, wonen alle vier op een boogscheut van de bibliotheek en van Wiels, maar in het kunstencentrum zijn ze bijvoorbeeld nog nooit geweest.

"Uit een buurtonderzoek blijkt dat heel wat buurtbewoners in de aanpalende Sint-Antoniuswijk hun buurt, en dan vooral de vrijetijds­activiteiten in hun buurt, niet zo goed kennen," legt Debognies uit. "Met deze cursus willen we hen helpen om hun buurt te leren kennen, maar ook om zelf op zoek te gaan naar informatie over vrijetijdsbesteding. Heel wat buurtbewoners hebben geen internet thuis, en het is een van de taken van deze bibliotheek om het internet dichter bij de mensen te brengen. Internet­vaardigheden komen in deze cur­sus dan ook uitgebreid aan bod. Zo zien ze hun wijk eens op Google Maps en zien ze ook meteen wat hun wijk allemaal te bieden heeft aan vrijetijdsactiviteiten."

De cursus is natuurlijk ook een kans om Nederlands bij te leren. "We hebben via de Nederlandstalige scholen gerekruteerd. Voorwaarde om deel te nemen is dat de cursisten al over een basiskennis Nederlands beschikken, die ze hier dan op een ludieke manier kunnen uitbreiden. Daarvoor werkt de bibliotheek samen met het Brusselse centrum voor basiseducatie Brusselleer."

Genoeg geluisterd, en tijd om de surftechnieken scherp te stellen. Elke cursiste neemt plaats aan een computer om een antwoord te vinden op een hele reeks vragen. Wie is de architect van het gebouw? Wanneer werd het gebouwd? Wat was de vroegere functie, en wanneer werd het gerenoveerd?
Al snel komen de cursisten erachter dat het over een modernistisch gebouw van Adrien Blomme gaat, dat vroeger de bekende brouwerij Wielemans-Ceuppens van de Wiels-pils herbergde en waar sinds enkele jaren het hedendaagsekunstencentrum huist.

Kinderstages
Even later is het tijd om het centrum ook echt te bezoeken. Aan de ingang geeft Catherine een korte uitleg over het gebouw, waarna de vier vrouwen de kelderverdieping bezoeken. Hier vinden heel duidelijk de activiteiten voor kinderen plaats.

Kristof deelt een paar brochures van het centrum uit. Wat kunnen kinderen hier doen? Ateliers volgen op woensdag of zondagmorgen, één keer per maand op zondag een film bekijken, en tijdens de vakanties kunnen ze hier een stage komen volgen. "En hoeveel kost zo'n stage?" vraagt Kristof. "Honderd euro voor inwoners van Vorst," leest Catherine van de folder af. "Niet zo goedkoop," merkt Rosine op. "Een redelijke prijs, en het is een goede stage," sust Jan. "Mja, misschien wel," geeft Rosine toe.

Als we de cursisten vragen wat hun motivatie is om de cursus te volgen, dan horen we: "Het is een ideale manier om Nederlands te leren. En het is eens wat anders." Rosine heeft al een cursus Nederlands gevolgd bij het Huis van het Nederlands om de resultaten van haar kinderen op hun Nederlandstalige school beter te kunnen opvolgen. "Maar dit is toch heel anders." Of ze haar buurt nu beter kent? "Ja, bij Ten Weyngaert vond ik het heel interessant. Ik wist niet dat je er conversatielessen kon volgen."

Of de cursus ook volgend schooljaar zal plaatsvinden, staat nog niet helemaal vast. "We blikken er in elk geval positief op terug en hopen binnenkort nog een paar Vorstenaars hun wijk beter te leren kennen."

-------------------------------
Geïnteresseerden kunnen bellen of mailen naar Jan Debognies op 0492-74.08.73 of jan@blib.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni